Zašto ukradeni Twitter nalozi vrijede više od ukradenih kreditnih kartica

0

Ukradeni Twitter nalozi trenutno vrijede više od ukradenih kreditnih kartica na crnom tržištu, pokazuje istraživanje koje su sproveli Rand Corporation i Juniper Networks.

Twitter nalozi se na crnom tržištu plaćaju više od ukradenih kreditnih kartica jer korisnici Twitter naloga često koriste ista korisnička imena i lozinke za različite naloge. Hakovanje Twitter naloga kriminalcima često otkriva vrijedne informacije o drugim nalozima korisnika, pa i o nalozima za e-banking i e-trgovinu.

Krađa infromacija o nalogu na jednom sajtu može omogućiti kriminalcima pristup nalozima na drugih deset sajtova.

Osim toga, ukradeni Twitter nalog se može iskoristiti za spear fišing napade na naloge rođaka, prijatelja ili kolega.

Sa druge strane, banke reaguju relativno brzo kada se primijete sumnjive aktivnosti na računu. Twitter nalozi se ne nadziru, tako da sumnjive aktivnosti može da primijeti samo korisnik.

U decembru 2013. godine ukradene informacije o 40 miliona kreditnih kartica i 70 miliona naloga korisnika američkog trgovinskog lanca Target su se pojavile u roku od nekoliko dana na sajtovima koji okupljaju sajber kriminalce. Početne cijene za naloge su se kretale u rasponu od 20 do 135 dolara po nalogu, da bi ubrzo pale na 0,75 dolara po nalogu.

Istraživanje koje su sproveli stručnjaci kompanije Rand je pokazalo da se cijene hakovanih naloga na društvenim mrežama kreću od 16 do 325 dolara, u zavisnosti od vrste naloga.

Twitter nalozi na crnom tržištu vrijede mnogo ne samo zbog toga što omogućavaju pristup drugim nalozima korisnika, već i zbog toga što za spamere, na primjer, “pravi” nalozi imaju veću vrijednost.

Sredinom prošle decenije, kriminalci su bili fokusirani na kreditne kartice, da bi zatim svoje kriminalne aktivnosti proširili i na naloge korisnika društvenih mreža.

Cijene kreditnih kartica padaju i zbog toga što je tržište prezasićeno ovakvom vrstom informacija. Sa druge strane, nalozi na društvenim mrežama kriminalcima otvaraju vrata za pristup vrijednijim podacima.

Korisnici bi zato morali da budu oprezniji da ne bi izgubili kontrolu nad nalozima na društvenim mrežama. Oni bi posebnu pažnju trebalo da obrate na lozinke koje bi trebalo da budu različite za naloge na različitim sajtovima i servisima, kao i da ne otvaraju sumnjive linkove i da obrate pažnju na svoje naloge da im ne bi promakla njihova zloupotreba.

Takođe, korisnici treba da provjere naloge koji su povezani sa Twitter i Facebok nalozima. Mnogi od korisnika daju dozvole brojnim aplikacijama da se povežu sa njihovim nalozima na društvenim mrežama. Aplikacije treba pregledati i ukloniti sve one koji se više ne koriste jer su aplikacije često nebjezbedne, urađene na brzinu, a ponekad ih autori prodaju, ili bivaju hakovane, tako da im ne treba olako prepuštati pristup nalogu.

Twitter je prošle godine ponudio korisnicima uslugu dvostepene verifikacije, dodatni sloj zaštite za naloge. Iskoristite je a kako to uraditi pogledajte na videu: