Veliko otkriće na Marsu: Opportunity našao dokaz da je bilo pitke vode!

0

Devet godina star rover Opportunity koji se nalazi na Marsu došao je do, kako se sada čini, jednog od najvažnijih otkrića do danas, javlja BBC.

Rover je identifikovao kamen na kojem se nalazi, kako naučnici vjeruju, mineral gline. Prisutnost gline na kamenu nazvanom Esperance, ukazuje da je kamen u jednom trenutku u prošlosti bio u dužem kontaktu s vodom.

Naučnici kažu da je Opportunity i prije otkrivao takve stijene, nego kažu da je ovaj “vrlo bogat glinom”.

“Otkrili smo dokaze vode na Marsu još dok smo prvi put sletjeli 2004. godine, prenosi Index.hr. U čemu se ovo razlikuje? Prijašnja otkrića Opportunityja pokazivala su da je voda imala niski pH, tj. bila je kiselina. Govorilo se o vodi na Marsu, a zapravo je Opportunity većinu puta našao dokaze sumporne kiseline”. Glina se pak formira kod neutralnijeg pH-a. To je voda koju možete piti. To je voda koja je puno povoljnija za stvari kao što su pre-biološke hemije – vrsta hemije koja bi mogla dovesti do nastanka života’.

Profesor Steve Squyres s Unuverziteta Cornell ovo otkriće stavlja u Top pet otkrića na Marsu koje su otkrili Opportunity i Spirit, koji je prestao raditi 2011. godine.

Sama pojava gline još je jedan dokaz da je Mars bio topliji i vlažniji prije nekoliko milijardi godina.

Ostavite komentar