Uskoro još manje SIM kartice

0

Četiri velike kompanije, RIM , Motorola , Apple i Nokia napokon su pronašle zajednički jezik oko standarda i izgleda novih SIM kartica.

Nove nano-SIM karitce imaju dimenzije 8×12 milimetara, a zamijeniće micro SIM kartice koje je prvi počeo da koristi Apple na iPhone-u 4, a nakon toga su i ostali proizvođači krenuli sa tom praksom.

Suparništvo oko izrade novog standarda SIM kartice između četiri kompanije traje već duže vrijeme, a pokušaji guranja sopstvenih rješenja najčešće bi završavali prepirkama i odbijanjem prijedloga.

Najviše nesuglasica je bilo oko dizajna gdje su RIM i Samasung insistirali na izgledu koji bi omogućio “push-push” mehanizam, odnosno stavljanje i vađenje kartice pritiskom, slično kao kod memorijskih kartica.

S druge strane Apple je uporno insistirao na suprotnom što ne iznenađuje s obzirom da u svojim mobilnima koristi SIM fioke.

Kompromisno rješenje ima jednostavan pravougaoni dizajn sa usjekom na jednoj strani što bi trebalo sve da zadovolji.

Hoće li novo rješenje biti usvojeno i kada možemo očekivati nove SIM kartice znaćemo nakon 31. maja kada se sastaju članovi ETSI -ja (European Telecommunications Standards Institute).

Ostavite komentar