U oktobru se održava prva “cyborg” Olimpijada u istoriji(video)

0

Švajcarski federalni institut za tehnologiju ETH Zurich odlučio je po prvi put u istoriji da organizuje Olimpijske igre za sportiste koji u svakodnevnom životu koriste prednosti naprednih tehnologija i robotike. Dakle, za razliku od Paralompijskih igara koje svake godine ugoste sportiste s invaliditetom, takmičenje nazvano Cybathlon koje se održava 8. oktobra 2016. zamišljeno je, prema riječima organizatora kao “šansa za sportiste koji imaju automatska protetska pomagala”.

Do sada se ovakve igre nikada u istoriji nisu održale, stoga mnogi sa velikim zanimanjem očekuju prvi Cybathlon.

“Ovo takmičenje se manje fokusira na snagu i brzinu, za razliku od Olimpijskih ili Paraolimpijskih igara. Ovdje je naglasak na kontroli tijela i uređaja koji služi takmičenju kao protetsko pomagalo”, rekao je Robert Riener, jedan od organizatora.

Takmičari će se oprobati u šest različitih disciplina, koristeći najmodernija tehnološka pomagala, između ostaloga i računarski stimulator mozga. Cybathlon je zapravo priča o robotici koja je u službi čovjeka, ne treba dvojiti da će izazvati veliku pažnju javnosti, sportske, ali i one koja svakodnevno prati upravo vijesti s tehnološke scene. Iako je pobjeda uvijek najbitnija, sam Cybathlon je već sada označio pobjedu tehnologije u službi čovjeka, što je apsolutno najvažnije.