TEHNOLOGIJA I MEDICINA: Kompjuterom čitaju misli ljudima u komi!

0

Više nema potrebe za riječima. Posmatranjem i snimanjem moždane aktivnosti kanadski istraživači uspjeli da odgonetnu o čemu pacijenti misle.

Naučnici sa Univerziteta Zapadnog Ontarija u Londonu napravili su kompjuter koji je u stanju da čita misli i na taj način pomogne ljudima u vegetativnom stanju. Tumačenje ljudskih misli posmatranjem moždane aktivnosti, bez korišćenja govora i pokreta, najprovokativnija je i najizazovnija granica moderne neurologije – rekla je Lorina Naci, vođa tima kanadskih naučnika.

Ona i njen tim su tražili od učesnika eksperimenta da se koncentrišu na odgovore sa „da“ ili „ne“ na pitanja poput: „Da li ste u braku?“ ili „Da li imate brata ili sestru?“, ali da ih ne izgovaraju.

Posmatranjem njihove moždane aktivnosti bili smo u stanju da tačno dekodiramo tačne odgovore za svakog pojedinca. Svi odgovori dobijeni su u roku od tri minuta, što je prilično dobar rezultat i omogućava komunikaciju s ljudima koji su u komi, a posebno zato što korišćena oprema nije velika i vrlo je brza – rekla je Naci.

Ostavite komentar