Street View: Google počinje vožnju po putevima Crne Gore

0

Kompanija Google najavila je danas da će unaprijediti kvalitet Google Mapa u Crnoj Gori i otpočeti sa prikupljanjem fotografija za svoj popularni Street View servis.

Naime, iz kompanije Google je saopšteno da će od 23. juna, njihovi automobili početi sa vožnjama i snimanjem panoramskih fotografija pod uglom od 360° u Podgorici i drugim mjestima, kao što su istorijska mjesta i turistički atraktivne lokacije na primorju.

Street View je vrlo popularan servis na Google Mapama, prvi put predstavljen 2007. godine, i dostupan je u 76 zemalja svijeta. On omogućava korisnicima da virtuelno istraže lokalitete i prošetaju njima zahvaljujući panoramskim fotografijama napravljenim na nivou ulica. Takođe, usluga Street View je dostupna na Google Earth servisu, kao i na Google Mapama za mobilne uređaje.

Planiramo da počnemo sa vožnjama po Podgorici, a nedugo zatim i sa snimanjem drugih gradova i mjesta, sa posebnim fokusom na južni dio Crne Gore i primorske lokalitete od Herceg Novog preko Kotora, Dobrote, Budve, Sutomora, Bara i Ulcinja. Planiramo da pokrijemo što veći dio putne mreže u narednih nekoliko mjeseci. Plan vožnji uveliko zavisi od faktora čija kontrola nije u našoj moći, kao što su vremenski uslovi, zatvaranje saobraćajnica i slično“, naveli su iz kompanije Google.

Fotografije koje prikupe biće obrađene i pažljivo spojene, a tehnološki proces kojim se to postiže može da traje i nekoliko mjeseci. Korisnicima će fotografije biti dostupne kada se proces spajanja fotografija kompletira, u sklopu Stret View usluge na Google Mapa.

Programski menadžer zadužen za StreetView u kompaniji Google, Antoni MekLoglin, kazao je da su od brojnih korisnika iz Crne Gore čuli da su zainteresovani da koriste Street View uslugu.

To je razlog zbog kojeg danas sa zadovoljstvom možemo da najavimo početak vožnji kojima ćemo ulice i lokalitete predivne zemlje kao što je Crna Gora učiniti dostupnijim korisnicima širom svijeta. Od ove usluge, brojne koristi će imati kako poslovni, tako i privatni korisnici“, dodao je on.

Potpredsjednik Vlade i ministar za informaciono društvo i tehnologije Vujica Lazović istakao je da je privilegija biti dio porodice država u kojima se može koristiti najprepoznatljiviji internet ambasador, servis Google street view.

Putovanje kroz našu državu i na virtuelni način pokazaće da je Crna Gora mjesto za uživanje u pejzažima, ali i u kulturnim dobrima, mediteranskoj arhitekturi i UNESCO-vim zaštićenim područjima. Zato Crna Gora samouvjereno i ponosno prihvata titulu balkanske carice i poziva sve one koji žele da osjete glamur Mediterana da posjete ovaj biser Evrope. Street View mnoge će približiti Crnoj Gori koja je, iako mala država, država koja ima mnogo toga da ponudi i u kojoj nikada ne može biti dosadno“, kazao je Lazović.

Ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović istakao je da je Street View dobar način za predstavljanje zemlje, posebno ako imamo u vidu da živimo u digitalnom dobu i da je prvo mjesto na kome tražimo informacije o bilo čemu, pa i o tome koja mjesta da posjetimo, upravo internet.

Istraživanje čuda crnogorske prirode, važnih kulturnih, istorijskih, zabavnih mjesta je za nas, kao zemlju gdje je jedan od osnovnih stubova ekonomije turizam, suviše važno da bi bilo zasnovano isključivo na tradicionalnim modelima promocije. Uz konstruktivan i profesionalan razgovor sa predstavnicima Google-a, imaćemo, nadam se, svjetskog partnera više, koji će dati podršku na putu kreiranja vrhunskog, jedinstvenog, crnogorskog turističkog proizvoda“, dodao je Gvozdenović.

Google posvećuje veliku pažnju zaštiti privatnosti dok u isto vrijeme omogućava svim korisnicima da imaju koristi od ove usluge. Kao i sa svim fotografijama Street View sevisa, Google će primijeniti tehnologiju za zamućivanje lica ljudi i registracionih oznaka vozila kako bi zaštitio njihovu privatnost. Takođe, svaki korisnik može prijaviti fotografiju koju smatra neprimjerenom.

Iz Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama su istakli da je Google ispoštovao smjernice upućene sa ciljem obezbjeđenja zaštite ličnih podataka, saglasno međunarodnim standardima i pozitivnim propisima Crne Gore, naglasivši da od njih očekuju da do kraja poštuju načela zaštite ličnih podataka i preduzeti sve potrebne mehanizme kako ne bi došlo do zloupotrebe istih.

Na lokacijama u Crnoj Gori gdje će Street View biti dostupan, usluga se može pokrenuti zumiranjem prikaza Google Maps na najkrupniji prikaz, ili povlačenjem narandžaste ikonice “Pegman” sa lijeve strane mape na ulicu označenu plavom bojom.

Usluga omogućava korisniku da pogleda objekat, npr. restoran, prije nego što napravi rezervaciju, da napravi plan putovanja, organizuje mjesto sastanka, a ujedno i pomaže oko domaćih zadataka iz geografije i još mnogo toga. Korisnici koji su u potrazi za novim mjestom stanovanja mogu korišćenjem usluge Street View da uštede vrijeme jer mogu pregledati nekretninu, njenu okolinu i vidjeti kako da dođu do te lokacije.

Usluga Street View takođe je korisna kompanijama. Besplatnom integracijom Google Mapa sa internet stranicom kompanije, omogućuje se promocija različitih usluga i objekata.

CdM