Solarna plutajuća vila, budućnost stanovanja

0

U ovakvoj “vikendici” osjećati ćete se kao glavni negativac iz filmova o Jamesu Bondu.

Dizajner Marco Puzzolante će vam za 124,436,534.90 eura sagraditi plutajuću vilu Solar Floating Resort koja posjeduje svoj spostveni energetski sistem baziran na sunčevoj energiji.

Kod stambenog objekta ovog tipa možda je najzanimljivija činjenica što ga ne morate imati postavljenog na jednom mjestu, već ga prema potrebi možete seliti morskim prostranstvima, obzirom da posjeduje sopstveni sistem za plovidbu, što ga djelomično čini vrstom broda, prenosi Vidi.hr.

Puzzolante vjeruje kako će prve plutajuće vile naručiti luksuzni hoteli (prve porudžbine već stižu), koji će svojim gostima moći ponuditi ribolov i posmatranje morskog dna iz “podruma kuće“, što će im se dopasti daleko više nego slične usluge koje se nude pomoću jahti.

Svaka “plutajuća vikendica” posjeduje veliku kuhinju, trpezariju, salon, podvodni posmatrački prostor i upravljačku kabinu, te posjeduje mobilnost jahte u kombinaciji s ultra luksuznim hotelom.

Dizajner je ovaj projekt izradio prema filmskom uzoru iz bondovskog naslova Špijun koji me volio, a podvodni dio prema BBC-evom hitu Octonauts, što ga čini podjednako prepoznatljivim odraslima, kao i njihovoj djeci.

Čitava vila je prekrivena “kožom” od fotovoltaičnih panela (solarnih kolektora), koji prikupljaju sunčevu energiju, a ugrađeni energetski sistem je potom pretvara u električnu, te distribuira u dijelove “broda-kuće” prema potrebi.

Puzzolante kaže kako je Solar Floating Resort “unikatna građevina u kombinaciji integriranog fotovoltaičnog koncepta, stambenog prostora, jahte i podmornice“.

Dužina plutajuće vile iznosi dvadeset metara, zamišljena je za boravak do 6 osoba, a u kompletu dolazi s jacuzzijem.

“Solar Floating Resort ujedno predstavlja samoodrživi generator energije, ne zagađuje okolinu, te se uklapa u prirodno okruženje”, dodaje Puzzolante, a za sada ne želi otkriti imena prvih kupaca koji su već naručili ove zanimljive plutajuće kuće.

 

Ostavite komentar