SJAJNO: Od New Yorka do Tokya avionom za manje od sat vremena?

0

Način na koji ćemo u budućnosti putovati vjerovatno će se uveliko razlikovati od današnjeg – umjesto klasičnih automobila koje koristimo danas, ulicama će se kretati ‘automobili bez vozača’, odnosno vozila kojima upravljaju računari, dok bi avioni mogli postati toliko brzi da bi put od New Yorka do Tokya mogao trajati manje od sat vremena.

Automobile kojima će upravljati računari razvija više kompanija među kojima prednjači Google čiji su automobili već prevalili stotine hiljada kilometara širom SAD-a, a zahvaljujući velikom napretku tehnologije, sve se bolje snalaze i na ulicama gradova na kojima mogu prepoznati svakog pješaka, biciklistu pa čak i saobraćajne znakove. Iako je trenutno teško odrediti kada će ovakvi automobili postati uobičajena stvar na ulicama, očekuje se da bi se prvi modeli mogli kupiti za desetak godina, možda i ranije.

Što se super brzih aviona tiče, na njih ćemo vjerovatno sačekati malo duže, nego poznati milijarder Richard Branson u jednoj je TV emisiji nedavno rekao kako razvoj takvih aviona ‘nije jednostavan, ali je ipak moguć’ te se nada da će ih uspjeti napraviti ‘tokom svog života’.

Branson je vlasnik Virgin Galactica s kojim želi popularizovati svemirski turizam i omogućiti ‘običnim’ ljudima (odnosno onima koji si to mogu priuštiti) putovanja u svemir te, kako prenose na Business Insideru, vjeruje da će se zajedno s takvim putovanjima porasti interes i za nadzvučnim avionima poput Concordea koji se od početka prošle decenije i velike nesreće u Parizu više ne koriste.

Avion kakav je on zamislio bio bi višestruko brži od Concordea koji je put od New Yorka do Londona mogao preći u malo više od tri sata te bi mu od New Yorka do Tokya trebalo samo oko sat vremena tako da bi s takvim letjelicama interkontinentalne letove u budućnosti mogli mjeriti ne više u satima, nego u minutama.