Satelitski snimci otkrivaju do sada neviđene prizore s Marsa [Foto/Galerija]

0

Putovanje kroz impresivne krajolike planete Mars sada je moguće zahvaljujući novim NASA-inim fotografijama koje otkrivaju njegovu površinu u detalje.

Fotografije će vam omogućiti da istražite dubine najmračnijih kanjona Marsa i uživate u ljepoti Crvene planete.

NASA-in satelit MRO snimio je fotografije koje prikazuju Mars na jedan do sada neviđen način. Za formiranje površine planete kakva je danas trebalo je više od tri milijarde godina.

Sve NASA-ine fotografije uskoro će biti objedinjene na jednom mjestu, u knjizi Xaviera Barrala “Ovo je Mars”, koja je zamišljena kao atlas Crvene planete.

“Mars je planeta sa najbogatijom i najraznolikijom istorijom”, kaže Francis Rocard, direktor odjeljenja za solarna istraživanja u CNES opservatoriju, prenosi Klix.ba.

NASA-in tim uspio je snimiti odmrzavanje vrhova u gradu Inka kako su 1972. godine nazvani grebeni na južnoj hemisferi Marsa.

Iako njihovo porijeklo nikada nije otkriveno, pretpostavlja se da su nastali hlađenjem vulkanske lave. Druge fotografije otkrivaju crne pješčane dine na dnu kratera, koje su takođe nastale hlađenjem lave.

To je prvi put da je satelit snimio pješčane dine za koje su naučnici prošle godine otkrili da su veoma dinamične, promjenjive i aktivne.

Ostavite komentar