Rusi konkurišu Androidu

0

Rusima je izgleda dozlogrdila “nepouzdanost američke tehnologije”, stoga je ruski ministar komunikacija na sastanku s finskim predstavnicima kompanije Jolla pokazao ambicije oko razvoja u potpunosti ruskog operativnog sistema temeljenog na njihovom Sailfish OS-u.

Na sastanku je učestvovao velik broj ruskih IT stručnjaka, a primarna tema je bila kreiranje operativnog sistema  koji bi se inicijalno testirao na domaćem tržištu, a koji bi kasnije trebao da konkuriše Androidu i iOS-u. Prema ruskom RBC-u, mobilni operativni sistemi spadaju u kategoriju uvoznih proizvoda za koje ne postoji domaća alternativa. Strani OS-ovi tako se nalaze na preko 95% mobilnih telefona u Rusiji, no ministar komunikacija, Nikolai Nikiforov, izjavio je kako želi da vidi  smanjenje udjela na 50% do 2025. godine. Jedan od glavnih razloga je zaštita ličnih podataka ruskog stanovništva, čemu odnedavno dodatno doprinosi i zakon o koji nalaže stranim kompanijama da sve takve podatke moraju čuvati unutar Rusije, prenosi Droid.hr.

Rusi očekuju pomoć sa svih strana

Ministarstvo komunikacija svjesno je količine rada i truda potrebne za razvoj jednog operativnog sistema, stoga će im iskusna finska kompanija biti od velike pomoći, ali očekuju da će se projektu pridružiti i cijela Linux zajednica koju su pozvali na saradnju. Antti Saarnio, član upravnog odbora Jolle izjavio je da će njegova kompanija od partnerstva imati puno koristi, posebno zbog toga što im se pruža prilika da dopru do novih tržišta i potencijalno povećaju tržišni udio. Pomoć kineza bi takođe bila vrijedna s obzirom da imaju ponešto iskustva u sličnim projektima još od 2009. kada su pokušali s razvojem vlastitog “OPhone” OS-a. Prisutnost Androida na svjetskom tržištu je trenutno preko 80 posto.