Riješite se depresije uz pomoć komjuterske igrice

0

Kompjuterska igrica osmišljena da pomogne tinejdžerima koji pate od depresije, pokazala se isto toliko efikasnom kao seanse kod psihologa, poručili su istraživači sa Ouklendskog univerziteta u Novom Zelandu.

Riječ je o trodimenzionalnoj interaktivnoj igrici, pod nazivom SPARX, koja je dala dobre rezutate kod 94 djece sa dijagnozom depresije, prosječne starosti petnaest i po godina, prenijela je francuska novinska agencija AFP.

Igrica se sastoji od serije od sedam zadataka, koji se rješavaju tokom četiri do sedam nedelja.

Junak igrice treba da izađe na kraj s ljutnjom i povređenim osećanjima, a negativne misli da zamjeni konstruktivnim.

Poslije tri mjeseca SPARX se po mnogim mjerilima depresije pokazao u najmanju ruku jednako uspješan kao konvencionalna terapija.

Među depresivnim tinejdžerima koji su riješili najmanje četiri od sedam zadataka, je došlo do potpunog izliječenja, dok je u kontrolnoj grupi, koja je bila na konvencionalnoj terapiji, do kompletnog oporavka došlo kod samo 26 odsto djece.

Kod ispitanika je u globalu došlo do klinički značajnog smanjenja depresije, anksioznosti i osjećanja beznadežnosti, kao i do poboljšanja kvaliteta života, istakla je rukovodilac studije Sali Meri.

I sami ispitanici su dali visoku ocjenu SPARX, napominjući da im se naročito svidjelo što su ovom igricom mogli da se bave kod kuće, napredujući tempom koji im odgovara.

Ostavite komentar