Prekretnica – prihodi od Internet oglašavanja nadilaze TV oglašavanje

0

Istraživanja i dosadašnju trendovi nam pokazuju da će se u 2017. godini potrošiti više na internet oglašavanje, nego na oglašavanje na televiziji. Ovu istraživanje je izradio eMarketer, a o sličnim rezultatima govore i druge medijske kuće u Americi.

Procjenjuje se da će u 2017. biti potrošeno 77,4 milijarde dolara, dok će se na TV oglašavanje potrošiti 72 milijarde dolara. Ovaj iznos od 77,4 milijarde predstavlja 38% iznosa utrošenog na oglašavanje u SAD-u.

Osnovu za ovo predstavlja i podatak o ubrzanom rastu potrošnje na internet oglašavanje. Tako su zadnja dva kvartala u SAD-u pretekla skoro sve postavljene prognoze. Recimo samo da je od trećeg kvartala 2015. godine pa do danas postignut rast od 15%., a pobjednici u cijeloj priči su dakako Google i Facebook, prenosi portal Računalo.

U isto vrijme oglašavanje na televiziji i dalje bilježi lagani rast, ali je isti usporen. Od početnih prognoza kojima se predviđao rast od 4,5%, danas je ta prognoza smanjila očekivani rast na 2,5%. Još jedan veliki boom ove godine televizija treba dobiti zahvaljujući i ljetnim Olimpijskim igrama, ali i uz to, rast će biti usporeniji.

Ovakva prognoza za 2017. godinu predstavlja optimističniju prognozu za internet oglašavanje, nego što se to ranije očekivalo. Do sada su sve prognoze govorile da bi “tek” 2018. trebalo da bude prva godina u kojoj će internet oglašavanje konačno preteći ono na televiziji.