Predstavljamo: Nokia N9

0

Nokia se svojski potrudila oko svog novog smartphone-a N9

Telefon definitivno daje odličan prvi utisak. Očigledno je da se Nokia svojski potrudila oko izrade kućišta u jednom komadu, preciznom mašinskom obradom koje obuhvaća ‘Gorilla staklo’. Ništa se na uređaju više ne ističe nego jedna ogromna staklena površina. Ekran prati obline ovog smartphonea, tako da nećete osjetiti nikakav prelaz ako prijeđete prstom s kućišta na ekran. Ovakva simbioza zaobljenosti stakla i kućišta zapravo je nastala kao potreba uz swipe geste, tj. 3 početna ekrana koje korisnik može da koristi. Materijal korišten za izradu kućišta je polikarbonat, koji je u suštini plastika, ali posebnog tipa. Sama boja kućišta dio je mješavine polikarbonata, a nije bojana, što znači da se ista ne može oguliti bez obzira koliko je duboka ogrebotina. Sve Nokije N9 isporučuju se mat u varijanti: crna, plava i roza, a jedino je bijela sjajna.

Ekran Nokie N9 koristi tzv. pentile raspored piksela, odnosno podpiksela, FWVGA rezolucije 854×480 kolona te stubova, s Clear Black presvlakom, a sve zajedno se bazira na AMOLED tehnologiji. CBD je Nokijin termin za polarizovani filter postavljen iznad ekrana koji u suštini daje bolju čitljivost prilikom izlaganju suncu, a u ostalim situacijama ističe crnu boju kontrasta. Sve su to pozitivne karakteristike ovoga ekrana osim nesretnog pentile rasporeda. Većina današnjih ekrana koristi RGB raspored koji vrlo jednostavno rečeno boje kombinira s tri podpiksela u svakom pikselu. To su crvena, zelena i plava. Kada su sva tri ugašeni dobili smo crnu boju, a kada su sva tri upaljena dobili smo bijelu. Sva stanja između čine spektar boja.

Rezolucija kamere je 8 megapiksela sa autofokus podrškom, zatim popularnom CarlZeiss sočivom i dvostrukim LED osvjetljenjem. Hardver modula kamere je vrlo dobar, kao što je i za očekivati od Nokie, ali je zato softver koji pokreće tu kameru apsolutno savršen! Ako ste dugogodišnji Nokia korisnik lako ćete primjetiti veliki napredak u korisničkom interfejsu koji je i bolji nego onaj iz Belle OS-a. Sve su opcije vrlo dobro pozicionirane i nadohvat prsta te nema potrebe prolaziti kroz nekoliko menija kako bi se aktivirala određena opcija. Moramo primjetiti da je Nokia postigla vrlo važan napredak u radu softvera kamere.

Kvalitet razgovora pri GSM i UMTS signalu je odličan i kao dodatak na to, sa zadnje strane je ugrađen sekundarni mikrofon za svrhu poništavanja pozadinske buke. U praksi gledano, kada razgovarate na sred ulice, osoba s druge strane će vas čuti i razumjeti znatno čišće nego bez ove zanimljive funkcionalnosti. Ovaj sekundarni mikrofon je prisutan na još barem tri Nokie. To su E7, N8, Lumia 800… Ovaj je dodatan mikrofon takođe i u službi snimanja stereo video zvuka.

Ostavite komentar