Poznati fizičar govori o teleportaciji, kolonizaciji planeta i otkrićima koji će promijeniti svijet

0

Poznati fizičar-teoretičar Michio Kaku nedavno je na Redditu odgovarao na pitanja korisnika i tom prilikom osvrnuo se na mnoge teme iz područja kosmologije, futurologije, fizike i nauke. 

Ovo su neka od njegovih razmišljanja.

O nadolazećim otkrićima

“Putovanje kroz vrijeme i teleportacija malo će pričekati. Ovladavanje ovih tehnologijama mogli bi potrajati vijekovima. U nadolazećim decenijama razumjeti ćemo tamnu materiju, pronaći planete pogodne za život i možda imati mozak 2.0, našu svijest na disku koja će preživjeti i kada mi umremo.”

“20. vijek bilo je vijek fizike, kompjutera, lasera, TV-a, GPS-a, interneta… Fizika je omogućila neka otkrića u biologiji, zbog čega mislim kako će 21. vijek biti vijek fizike i biologije. Budućnost donosi nanotehnologiju, vještačku inteligenciju, bio-tehnologiju i kvantnu fiziku.”

O kolonizaciji drugih planeta

“Slažem se s Carlom Saganom oko toga da bi trebali postati vrsta koja nastanjuje dvije planete. Život je previše dragocjen da bi se odvijao samo na jednoj planeti. Ali mislim da moramo istražiti načine kako da smanjimo troškove letova u svemir. Umjesto skupih raketa nosača trebalo bi razmisliti o raketama laserski pogon ili svemirskim liftovima. Do tada će troškovi istraživanja svemira ograničavati naše mogućnosti da istražujemo svemir, prenosi Index.hr.

O nastanku svemira

“Prema modernom shvatanju vrijeme nije počelo velikim praskom i multi-svemir postojao je prije njega. Prema teoriji inflacije i teoriji struna svemir je postojao prije našeg velikog praska i oni su se događali čitavo vrijeme. Svemir se formira kada se mjehurići sudare ili razbiju na manje mjehuriće.”