Piraterija poboljšava prodaju muzike

0

I dok se diskografske kuće jadaju da im ilegalno skidanje muzike putem torrenta uništava posao, istraživanje profesora sa američkog univerziteta u Severnoj Karolini pokazalo je suprotno. Ne samo da torrenti ne štete uspješnoj prodaji muzike nego je, čini se i podstiču.
Profesor Robert Hammond je između maja 2010. i januara 2011. godine skupljao statistike o skidanju putem torrenta sa najveće stranice sa torrentima posvećene muzici i uporedio ih sa podacima o prodaji kako bi stvorio model koji predviđa efekat piraterije na prodaju muzike.

Uzorak uključuje 1095 albuma 1075 umjetnika, a istraživanje je usresredjeno na albume koji su “procurjeli” prije službenog puštanja u prodaju. Do uzročnog djelovanja ilegalnog dijeljenja na kasniju prodaju došao je na temelju širine dostupnosti albuma prije službenog predstavljanja.

Rezultati su bili iznenađujući jer Hammond nije uspio da pronađe negativnu posljedicu skidanja na prodaju albuma. Otkrio je pak umjereno povećanje u prodaji – curenje albuma mjesec dana unaprijed kasnije će rezultovati sa 59,6 više prodatih primjeraka.

Istraživanje je takođe pokazalo da popularni izvođači više profitiraju od ilegalnog skidanja nego oni manje poznati, a u slučaju ovih drugih curenje albuma nema nikakvog efekta na kasniju prodaju, prenose ITvesti.rs.

Hammond predlaže zanimljivo objašnjenje za ovaj fenomen. Prema njemu, piraterija je oblik oglašavanja, slično kako kad se pjesma emituje na radiju ili spot na televiziji, a više skidanja rezultuje umjerenim povećanjem prodaje. Prethodna istraživanja, koja su pokazala da skidanje putem torrenta šteti prodaji, tvrdi Hammond, nisu koristila tako precizne statistike o skidanjima albuma kao on.

Ipak, moramo se upitati koliko je Hammondovo istraživanje reprezentativno. Kao prvo, on se usresredio isključivo na albume, a ne na skidanje pojedinačnih pjesama. Osim toga, njegovo istraživanje je napravljeno na temelju jedne jedine stranice sa torrentima, koja ima 150 hiljada korisnika koji su uglavnom ljubitelji muzike.

Ostavite komentar