Pametna tastatura može da vas prepozna po načinu na koji otkucate samo nekoliko riječi

0

Istraživači s tehnološkog instituta Džordžije tvrde da su izumjeli jeftin uređaj koji riješava neke od tih problema – pametnu tastaturu


Istraživači s tehnološkog instituta Džordžije tvrde da su izumjeli jeftin uređaj koji rješava neke od tih problema -pametnu tastaturu. Ona precizno mjeri takt u kojem osoba kuca i pritisak prstiju po tipkama. Taj obrazac je jedinstven za svakog pojedinca, ističe Džun Čen, doktorand mašinstva. Mjerenjem takta prilikom kucanja lozinke, objašnjava on, tastatura može da utvrdi nečiji identitet i samim tim odluči da li toj osobi da dozvoli pristup računaru, nezavisno od toga da li je lozinka tačna ili ne.

Za to nije potrebna nikakva nova tehnologija s kojom ljudi već nisu upoznati. “Svi koristimo tastaturu i svi drugačije kucamo”, kaže Čen.

shutterstock_153791909-676x450
Zasad postoji samo jedan prototip inteligentne tastature. Međutim, kako tvrdi Čen, njena komercijalizacija biće prilično jednostavna pošto je napravljena uglavnom od jeftinih djelova sličnih plastici. Tim istraživača nada se da će se uređaj pojaviti na tržištu za otprilike pet godina.