Otključavanje računara zaraženog ransomware virusom

0

Vjerovatno vam je poznato kako funkcioniše zloćudni softver pod nazivom ransomware, koji vam nakon zaraze zaključa računar i potom traži plaćanje “otkupnine” za otključavanje.

Jedan od najgorih ransomwarea današnjice je takozvani Petya koji se pojavio prije nekoliko nedjelja, a nalazi se među najopasnijim stoga jer vam udara direktno po “startup driveu”. Obzirom da će enkriptovati vašu “master boot” datoteku (MBR) tvrdog diska, ne samo da će vas onemogućiti u pokretanju računalr, već vam neće omogućiti ni pristup startup disku.

Koliko god to zvučalo grozno, sva sreća je što postoje stručnjaci koji se bave rješavanjem tog problema, pa je tako Leostone napravio online alat koji će vam kreirati password potreban za otključavanje startup diska, koji ćete pronaći naovom linku.

Prije nego što ćete ga moći koristiti, moraćete ukloniti startup disk i spojiti ga na drugi (nezaraženi) Windows PC, a potom ćete s njega skinuti naznačene bitove podataka i ubaciti ih u Leostoneovu web aplikaciju. Ako ćete imati problema sa pronalaskom podataka, ovdje možete preuzeti alat (ekstraktor) koji će vam pomoći u izvlačenju tih podataka sa zaraženog diska, prenosi portal Vidi.

Nakon toga ćete dobiti lozinku kojom ćete dekriptovati master boot datoteku i potom će vam stići obavještenje da restartujete računar, koje bi nakon toga trebalo da radi normalno, te vam omogući pristup svim podacima na njemu, a vas naučiti da ne otvarate spam emailove putem kojih se Petya najčešće distribuira i to obično kompanijama u obliku lažnih molbi za zapošljavanje.