OBJAŠNJENO: Zašto još uvijek niste dobili update na Lollipop

0

Ako još uvijek niste dobili update na najnoviju verziju Androida, Lollipop 5.0 – ne brinite. Niste jedini koji čekaju Lollipop. Uvijek su stvari spore sa Androidom. I ranijim verzijama je trebalo puno vremena da dođu na većinu uređaja (Ice Cream Sandwich, Jelly Bean, KitKat…).

Ali zašto ima treba tako puno vremena. Evo kako funkcioniše Android update i odgovor na pitanje ‘Zašto još uvijek nisam dobio Lollipop’.

Android Lollipop je u vlasništvo Googlea

Android i open-source platforma što znači da ga developeri i proizvođači mogu mijenjati i prilagođavati. Zato recimo na Samsungu imamo TouchWiz ili na HTC-u Sense, prenosi itportal.

Budući da je Google vlasnik Android OS-a, uređaji kao što je Nexus prvi dobiju update. Novi softver počinje u Googleu.

Proizvođači

Nakon što Google završi posao na novom Androidu, objave ga na AOSP site odakle proizvođači mogu uz pomoć login kodova da preuzmu novi softver i počnu ga prilagođavati svojim uređajima.

Sony, LG, Sony, HTC i drugi prizvođači sami odlučuju koji uređaji će dobiti update. Prioritet su uređaji zbog kojih će najviše korisnika biti zadovoljno i srećno. Svaki proizvođač se trudi naravno i da update dobiju uređaji na kojima je to najjednostavnije izvesti.

Jedan od razloga zašto prozviđači na neka stare uređaje ne donose update je zato što žele da što više korisnika kupi novije uređaje ali i zato što često neki stariji uređaji imaju hardver koji jednostavno ne može da podrži softverske zahtjeve.

Zaključak

Prije nego na svom uređaju ugledate update, kompanije su uradile veliki broj testova, ispravili stotine bugova i slično. Tako da nemojte da se nervirate ako još uvijek niste dobili update, hoćete (vjerovatno brzo i ako je vaš proizvođač rekao da će upravo taj model dobiti update) ali znajte da iza toga stoji puno posla i testiranja.