Nova presuda: Samsung mora Appleu platiti 290 miliona dolara!

0

Samsung će morati platiti Appleu 290 miliona dolara zbog krađe tehnoloških patenata.

Ovako glasi odluka porote u Silikonskoj dolini nakon tužbe između dva tehnološka giganta. Prema odluci suda, Samsung je kriv za krađu nekoliko karakteristika iPhonea i iPada.

Prethodna porota donijela je odluku da Samsung mora platiti nevjerovatnih 1,05 milijardi dolara. Iz južnokorejskog giganta odmah su uložili žalbu nakon čega je sutkinja Lucy Koh naredila novo suđenje. Vjeruje se da će i nakon današnje odluke Samsung uložiti novu žalbu.

Apple je sada tražio 379,8 miliona dolara, a Samsung je bio sklon platiti 52,7 miliona, koji dodaje da predstavnici kompanija nisu komentarisali odluku.

Apple i Samsung su najveći proizvođači smartphonea na svijetu i bore se za tržište vrijedno 300 milijardi dolara.

“Apple ne posjeduje ljepotu”, kazao je Samsungov advokat William Price. Njegov imenjak i advokat Applea William Lee kaže da bi prodaja uređaja bila mnogo veća da Samsung nije kopirao Apple.

Ove kompanije već se nekoliko godina spore u raznim državama oko kršenja patentnih prava i dizajna, a odlukom iz marta, sutkinja Koh je prihvatila oko 600 miliona vrijednosti odštete, nego ostatak je bio sporan te je na taj dio zatražen novi postupak.

Ostavite komentar