Nauka će da predvidi trajanje ljubavi?

0

Skener mozga mogao bi da predvidi koji parovi će biti u dugoročnoj vezi, pokazuju nova istraživanja. Naučnici su primijetili pravilnost u moždanoj aktivnosti dobrovoljaca koji su se nedavno zaljubili i otkrili da mogu predvidjeti da li će njihova veza potrajati u narede tri godine. 

Volonterima su prikazivane fotografije njihovih partnera i rečeno im je da o njima razmišljaju tokom skeniranja mozga.

Zanimljivo je bilo da su centri za uživanje u mozgu bili manje aktivni kod onih parova koji su ostali zajedno i poslije tri godine.

Naučnici kažu da je smanjena aktivnost u ovoj oblasti koja se vezuje za zavisnost i traženje nagrade povezana sa osjećajem zadovoljstva i spokoja.

Od 12 učesnika, polovina je ostala sa partnerom tokom trogodišnjeg perioda.

love-science

Profesor Artur Eron, socijalni psiholog na Univerzitetu Stoni Bruk na Long Ajlend univerzitetu u Njujorku kaže: “Svi učesnici osjećali su se intenzivno zaljubljeno, a to se vidjelo i na skeneru. Međutim, neki suptilni indikatori pokazivali su koliko su stabilna ta osjećanja.

Ako se te snažna osjećanja ukombinuju sa aktivnostima mozga koji emocije drže pod kontrolom i čine da se dobro nosimo s konfliktima, onda veza s tom osobom može da opstane”.

Aron kaže da bi ovo istraživanje moglo da pomogne ljudima koji imaju probleme u vezi.

Ostavite komentar