‘Mržnja prema bogatašima me podsjeća na progon Jevreja’ – Moćni ulagač iz Silikonske doline

0

Silikonska dolina je na nogama. Ovaj put ne zbog tehnologije ili inovacije već zbog kontroverznog mišljenja jednog od nekad najmoćnijih ljudi u američkoj venture capital industriji…

U kontroverznom pismu kojeg je objavio Wall Street Journal, jedan od osnivača čuvene ulagačke kompanije Kleiner Perkins Caufield & Byers (KPCB), Tom Perkins, poredio je hajku na američke bogataše sa tretmanom Jevreja za vrijeme nacističke Njemačke!

Njegovo stanovište odmah je postiglo reakciju samog KPCB-a koji tvrdi da Perkins već godinama ne učestvuje u radu kompanije i da KPCB osuđuje njegove komentare – iako se na službenim web stranicama KPCB-a Perkins još uvijek navodi kao aktivni partner u kompaniji.

Društvene mreže preplavljene su negativnim komentarima na Perkinsov istup i to od strane poznatih tehnoloških preduzetnika iz Silikonske doline.

KPCB, možda i najpoznatija američka venture capital kompanija, finansirala je rast i razvoj mnogih čuvenih tehnoloških kompanija kao što su AOL-a, Amazona, Facebooka, Groupona, Twittera…