Kraće reklame su efikasnije

0

Novo istraživanje pokazalo je da nema nikakve štete za oglašivače ako skrate trajanje svojih reklama.

Istraživanje je pokazalo da reklama u trajanju od 30 sekundi može biti skraćena za pola bez da imalo izgubi na svojoj moći uvjeravanja. Štaviše, u određenim slučajevima tako skraćena je čak i efikasnija od originalne, duže verzije.

Istraživačka kompanija NeuroFocus, u vlasništvu Nielsen-a, koristi metodu zvanu “neuro-kompresija” kako bi izdvojila najefikasnije djelove reklame, i to tako da istraživači mjere moždanu aktivnost gledaoca.

Ova kompanija sarađivala je sa televizijskom mrežom CBS kako bi ispitali šta zaista povezuje gledaoce sa oglasima. NeuroFocus tvrdi da je 99 posto cjelokupnog razmišljanja i procesa koji se bave donošenjem odluka – podsvjesno.

Istraživači su izmjerili tri vrste aktivnosti mozga povezane sa onim što oni nazivaju “kupujući mozak”, odnosno mozak koji je raspoložen za kupovinu. Izmjerili su pažnju, emocije i uspomene. Otkrivanjem scena u reklamama koje aktiviraju najveće promjene u aktivnosti mozga, ovi stručnjaci tvrde da mogu preurediti bilo koju reklamu na način da je skrate za pola.

Prema riječima dr. A.K. Pradeepa, voditelja NeuroFocus-a, ako skraćivanjem dođete do “srži” reklame, ona će biti “znatno efikasnija”.

NeuroFocus naziva nove reklame “neurološki uticajnima”, što znači da je riječ o reklamama koje ćete pogledati i nećete odmah promijeniti program.

Ipak, nemojte se previše obradovati – teško da će biti manje reklama koje će stalno prekidati program. Štaviše, najverovatnije će ih biti još više, ali u istoj jedinici vremena.

Ostavite komentar