Kako je iPhone U POTPUNOSTI promijenio mobilnu industriju?

0

Tržište pametnih telefona u potpunosti se promijenilo nakon što je Steve Jobs 2007. godine predstavio iPhone.

Nakon što je Apple poharao tržište muzičkih playera s iPodom, 2007. godine ova je kompanija predstavila iPhone, svoj prvi pametni telefon s kojim je započelo jedno potpuno novo razdoblje mobilne industrije. Malo je gadgeta uopšte imalo tako veliki uticaj na tehnološku industriju i kulturu kakav je imao iPhone, prenosi Dnevnik.hr.

Prije toga mobilnim su tržištem dominirali uređaji s hardverskim tastaturama i kompanije poput Nokije (koju je nedavno preuzeo Microsoft) i Research In Motiona, odnosno BlackBerryja koji se već duže vremena nalazi u velikim problemima te trenutno traži kupca.

Na Business Insideru objasnili su kako je Apple s iPhoneom promijenio cjelokupnu mobilnu industriju te su napisali koje stvari danas ne bi postojale (barem ne na način na koji ih danas koristimo) da ova kompanija nije predstavila svoj smartphone:

Računarstvo bazirano na upravljanju dodirom – iako su i prije iPhonea postojali telefoni s ekranima osjetljivim na dodir, oni nisu bili niti približno dobri kao ekran Appleovog telefona. Prilikom predstavljanja ovog telefona Steve Jobs prikazao je tada neke od najboljih telefona na tržištu i svi su imali manje ekrane i hardverske tastature, dok danas u potpunosti dominiraju telefoni s velikim ekranima osjetljivim na dodir.

60873983-iphone-afp

Responzivni web – na BI-u kažu kako je za današnji izgled internetskih stranica na mobilnim uređajima gotovo u potpunosti zaslužan iPhone. Prije Appleovog telefona ‘mobilne web stranice ili su bile jako loše ili su bile bazirane samo na tekstu’. iPhone je bio jedan od razloga zbog kojeg su developeri počeli razvijati mobilne stranice koje će izgledati jednako ili bolje nego na računarima.

Aplikacije za naknadno čitanje sadržaja – iPhone je popularizovao i aplikacije poput Instapapera i sličnih koje korisnicima omogućuju naknadni i offline pristup tekstovima na telefonima, tabletima i drugim uređajima.

Online prodavnice aplikacijama – upravo je App Store 2008. godine popularizovao online prodavnice aplikacijama, a samo je u njihovoj prodavnici do sada skinuto više od 50 milijardi aplikacija. Nakon Applea, svoju prodavnicu predstavio je i Google pa Nokia, BlackBerry, Microsoft i druge kompanije.

Zahvaljujući velikom uspjehu iPhonea Steve Jobs odlučio se na razvoj još jednog revolucionarnog uređaja – iPada. Apple je na prototipu tableta radio prije predstavljanja iPhonea, a velika potražnja korisnika za telefonom i sve veća popularnost mobilnih uređaja bili su zeleno svjetlo Jobsu za nastavak razvoja tableta.

hardware-01-20100127

iPad je popularizovao online kioske na kojima su veliki izdavači počeli predstavljati online izdanja svojih novina i časopisa te za mnoge upravo iPad predstavlja najbolju opciju za tranziciju u digitalno doba.

iPhone je zaslužan i za Samsungove Galaxy telefone – vjerovatno se mnogi neće složiti s ovima navodim novinara Business Insidera, ali oni napominju kako je iPhone uveliko uticao na dizajn i softver prvih modela Galaxy telefona. Ipak, dodaju kako se novi modeli Samsungovih telefona itekako razliku od iPhonea (dovoljno je samo pogledati dijagonalu ekrana jer Galaxy S4 ima 5 inčni, a iPhone 5S 4 inčni ekran).

Pretjerano korišćenje riječi inovacija – na Business Insideru navode kako tehnološki novinari pretjeruju s riječi ‘inovacija’ svaki put kada Apple predstavi neki novi uređaj.

Ekran korak ispred konkurencije – ekran Appleovog telefona bio je korak ispred konkurencije u prikazu slika i videozapisa, što je jedan od razloga ‘zbog čega danas putem mobilnih aplikacija Facebooka i Twittera možemo objaviti puno više osim samog tekstualnog updatea’.

60852329-iphone

Ostavite komentar