Kako dodati RAM Android uređaju putem SD kartice?

0

Android uređaji su poput računara: radne memorije ne može biti previše. No, što kad je ima premalo? Tada vam možda može pomoći SD kartica.

Proizvođači Android uređaja sve su izdašniji kada je u pitanju kapacitet prostora za čuvanje podataka, no radna memorija nažalost još ne prati taj trend. Low-end i mid-range uređaji i dalje dolaze s 1 GB ili eventualno 2 GB radne memorije koja za zahtjeve današnjih aplikacija baš i nije dostatna. Slično kao i s klasičnim računarima, noviji operativni sistemi zahtijevaju više radne memorije za normalan rad, a jednak je slučaj i s Androidom, bez obzira koliko god Google tvrdio da su Android Lollipop i Marshmallow dobro optimizirani i za nešto slabije uređaje. Taj nedostatak možda nećete primijetiti odmah, no s vremenom će se vidjeti da čak i najobičnije surfovanje Internetom može postati bolno sporo.

Kako biste ubrzali Android uređaj, logično je da mu treba više radne memorije, no za razliku od klasičnih računara, Android smartphone, odnosno tablet uređaju ne možete dodavati RAM module. No zato možete emulirati radnu memoriju pomoću SD kartice. Evo i kako.

Postupak

1. Morate imati rootan Android uređaj.

2. Na Play prodavnici potrebno je pronaći aplikaciju “ROEHSOFT RAM Expander (SWAP)” koja doduše nije besplatna. Koštaće vas 10 dolara, no isplati se za ono što omogućuje.

2 1

3. Prije no što je kupite i instalirate, prvo skinite i instalirajte aplikaciju “MemoryInfo & Swapfile Check” koja će provjeriti je li RAM Expander kompatibilan s vašim uređajem.

3

4. Preuzmite, instalirajte i pokrenite “MemoryInfo & Swapfile Check” koji će vas prvo pitati za “Root access”. Pritisnite na “Dozvoli”.

4

5. Nakon toga pritisnite zeleni taster “Start RAMEXPANDER Test Here”.

5

6. Otvoriti će se novi ekran u kojem izaberite SD karticu. To ćete prepoznati po nazivu koji može izgledati kao “/mnt/media_rw/externalSD”.

6

7. Ukoliko je test uspješan, dobićete “Congratulations” pop-up prozor s kombinacijom engleskog i njemačkog jezika, kao i do koliko GB radne memorije možete dobiti.

7

8. Sada na Play prodavnici kupite, preuzmite, instalirajte i pokrenite “ROEHSOFT RAM Expander (SWAP)”. Nakon što to učinite, u gornjem desnom kutu pritisnite taster za otvaranje menija, te odaberite opciju “Select SWAPDIR”.

8

9. Među ponuđenim opcijama pronađite i odaberite SD karticu, koja će se i u vašem slučaju vjerovatno zvati “/mnt/media_rw/externalSD”.

9

10. Nakon što ste to učinili, u glavnom meniju aplikacije pritisnite taster “Optimal Value”.

10

11. Aplikacija će sada napraviti Swap datoteku, što može trajati nekoliko minuta; u zavoisnosti od brzine SD kartice.

11

12. Kada je završio s izradom Swap datoteke, pritisnite taster “Swap Activ”, čime ćete generalno aktivirati Swap datoteku i emulirati dodatnu radnu memoriju.

12

13. U notifikacionom meniju možete vidjeti koliko radne memorije imate ukupno na raspolaganju.

13

 

Ova aplikacija nije i garancija da će postupak uspjeti

Iako je uređaj kompatibilan s aplikacijom, to nije garancija da će postupak i uspjeti. Velikim dijelom na to može uticati i kvalitet SD kartice koju posjedujete. Stoga predlažemo da u slučaju kupnje nove SD kartice ne odaberete baš onu najjeftiniju. Class 4 SD kartica je preporučena za uspjeh ovog postupka, a Class 10 je apsolutno najbolja, prenosi VidiLab. Kada aktivirate Swap file, jednostavno kroz upotrebu uređaja provjerite koliko su mu se performanse poboljšale i jesu li uopšte. Primijetite li značajnu razliku, to je to, postupak je uspio!