Kako da izmjerite uspjeh svoje medijske kampanje?

0

Kampanje koje kompanije sprovode trebale bi da privuku što veći broj zainteresovanih klijenata. Međutim, rezultati kampanja nisu uvjek savršeno kvantifikovani. Na kraju krajeva dobri odnosi sa medijima su zapravo ti koji dovode do velikog broja klijenata, a samim tim i do povećanja prihoda – ali i dalje ostaje pitanje kako se zapravo mjeri uspjeh određene medijske kampanje? Postoji nekoliko načina putem kojih možete meriti uspjeh svoje medijske kampanje.

1. Plasmani

Možete meriti broj plasmana svoje kampanje u zemlji kako biste imali osjećaj koliko je dobro vaša priča prihvaćena od strane medija. Međutim, imajte na umu da efikasnost vaših plasmana zavisi od veličine vaše čitalačke publike, kao i od relevantnosti vaše priče. Zato je važno ciljati na relevantna izdanja. Na primjer, ako vaša kampanja cilja određenu starosnu grupu vi ćete željeti publikaciju koja će vam omogućiti veliki broj čitalaca baš iz te starosne grupe. Potoršite svoju energiju na stvaranje zanimljive i vrijedne priče koja će upućivati na vašu publikaciju.

2. Reklame

Ova metoda je manje precizan od prve jer podrazumijeva nagađanje. Možete pokušati da pogodite koliko bi neko platio i da uporedite sa tim koliko je neko platio za određenu reklamu. Na primjer, Facebook naplaćuje oglase po kliku, ali i na osnovu 1000 pregleda. Studije pokazuju za koliko novca ćete dobiti reklame na Facebook-u, kao što je uradio Buffer i mogu vam dati ideju koliko kompanije ulažu u oglase.

3. Veb posjećenost

Ovo je odličan način da vidite koliko je zapravo vaša kampanja bila uspješna. Potrebno je da pratite posjećenost sajtu na dnevnom, nedjeljnom i mjesečnom nivou i da odredite u kom periodu je on najposjećeniji. Alati poput Mixpanel-a mogu vam pomoći da utvrdite da li je došlo do povećanje posjećenosti i ponudiće vam procijente sa kojima možete da radite.  Procenti kao ovi, stvaraju uspješne priče koje biste podijelili na svom blogu ili sa budućim klijentima.

Ispričajte dobru priču

Ukoliko želite da vaša kampanja bude prenesena na različite kanale morate da odvojite vrijeme da pronađete zanimljivu priču o vašem proizvodu ili usluzi koja treba da bude ključna za vašu kampanju. Zatim napravite infografiku, video zapise i druge multimedijalne sadržaje koje će ljudi lako moći da podijele sa vašeg sajta na svojim društvenim mrežama i sajtovima.

Ovo je brza referenca Infografika koja sumira tri načina na koja možete mjeriti uspjeh.

tt