Higsov bozon: Izgleda da ono jeste “Božja čestica

0

Naučnici iz CERNA su saopštili da je sve izvjesnije da je čestica otkrivena prošlog jula u Velikom hadronskom sudaraču (LHC) zaista “Božja” – Higsov bozon.

Stručnjaci su analizirali dva i po puta više podataka nego prošle godine i rezultati su pokazali veliku vjerovatnoću da otkrivena čestica jeste posljednji dio slagalice u standardnom modelu fizike čestica prenosi b92.

Ipak, ostaje otvoreno pitanje da li je ovo Higsov bozon, koji je u fizici elementarnih čestica opisan standardnim modelom, ili je to možda najlakši od nekoliko bozona koji su predviđeni nekim teorijama izvan standardnog modela. Potrbno je još vremena dok ne dobijemo odgovor na ovo pitanje.

Način na koji nova čestica interaguje sa drugim česticama, kao i njena kvantna svojstva daće odgovor na pitanje da li je to Higsov bozon ili ne. Na primjer, postulirano je da Higsov bozon nema spin i da ima pozitivnu parnost (parnost opisuje kako izgleda odraz čestice „u ogledalu“).

 hi-hadron-collider-852-1775

CMS i ATLAS su ispitali brojne opcije za spin i parnost ove čestice, i sve ukazuju da ona ima spin nula i pozitivnu parnost. Ovaj rezultat, kombinovan sa izmjerenim interakcijama nove čestice sa drugim česticama, jak je pokazatelj da se radi o Higsovom bozonu.

“Preliminarni rezultati sa svim podacima prikupljenim 2012. godine su veličanstveni i meni je jasno da ovde zaista imamo posla sa Higsovim bozonom, iako je pred nama još mnogo posla kako bismo tačno saznali kakav tip Higsovog bozona je u pitanju”, rekao je portparol CMS tima u Cernu Džon Inkandela.

Portparol tima ATLAS Dejv Čarlston dodao je da su rezultati “predivni” i rezultat ogromnog napora velikog broja posvećenih ljudi.

Ostavite komentar