Google na meti italijanskog pravosuđa zbog poreza

0

Italijansko pravosuđe je pokrenulo istragu da bi rasvijetlilo pitanje regularnosti poslovanja Googlea u fiskalnom segmentu, objavilo je tužilaštvo u Milanu.

Italijanski list Korijere dela sera, koji je iznio u javnost taj slučaj, navodi da bi Google mogao da plati 320 miliona eura na ime poreza za poslove realizovane u Italiji preko ogranka “Google Italija”, objavljeno je na veb portalu 20 minutes.

Zapravo, kalifornijska kompanija je, kako se pretpostavlja, ostvarila u Italiji prihod od 800 milona eura u periodu između 2008. i 2013. godine, prema tužiocu Edmondu Brutiju Liberatiju, koji se oglasio saopštenjem.

Francuski dnevnik Figaro je, međutim, objavio da je italijanski ogranak Googlea vjerovatno prijavio prihod od samo 52 miliona eura, čime je smanjio porez.

google-doodle-holi-2014

Dnevnik piše i da Google namjerava da objavi informacije o svojim prihodima u Italiji.

Google je, inače, već na “meti” italijanskog ministarstva privrede od 2012. godine zbog umiješanosti u aferu transfera profita iz Italije u Irsku zbog povoljnijeg poreskog sistema, kako prenosi blic.rs

Portparol Googlea u Italiji je, međutim, demantovao sve informacije objavljene u italijanskom dnevniku, istakavši da ta kompanija sarađuje sa poreskim vlastima.