Građani Bara će prvi imati pravo na novi .BAR domen

0

Građani Bara će od 22. maja do 9. juna imati ekskluzivno pravo da registruju svoja prezimena na .bar domenu, prije zvaničnog puštanja tog domena u slobodnu prodaju, kazao je “Vijestima” Luka Radunović, zastupnik meksičke kompanije Punto 2012 u Crnoj Gori.

Kompanija Punto je još u junu 2012. od Internet komiteta za dodijeljena imena i brojeve (ICANN) zatražila da postane operator registra novog generičkog top domena .bar, koji se na ICANN listi novih odobrenih domena našao uz .pub, .fish, .actor, .caravan, .saarland, .yokohama, .ren, .eus.

Domen .bar je meksičkoj kompaniji odobren, nakon što se Opština Bar odrekla te internet oznake – ali uz određene uslove, od kojih je jedan i pravo prvenstva registracije za Barane.

tld_bar

“Registracijom svog .bar domena građani Bara će imati priliku da povežu svoje ime sa imenom svog grada mnogo prije ostalih, jer to je njihov grad i njihov internet domen“, rekao je Radunović.

Pravo registracije tokom „Bar Family Sunrise“ perioda imaju punoljetne osobe. Svi koji žele da se prijave za .bar domen treba da popune prijavu na stranici www.registruj.bar.

Prijava za .bar domen je 15 eura. Cijena registracije za prvu godinu će  uskoro određena. Nakon prijave, u kompaniji Punto će napraviti procjenu da li prijava ispunjava sve uslove.

Osnivači meksičke kompanije Punto 2012 su Adolf i Aron Grego.