Google vs. Oracle: počelo suđenje vijeka

0

Dva IT „teškaša” započinju parnicu vijeka u Kalifornijskoj sudnici: bitka između Googlea i Oraclea oko intelektualne svojine započela je u ponedeljak (16.4) uvodnim izlaganjima. Ulog je ni manje ni više nego budućnost Androida.

Oracle je tužio Google avgusta 2010. zbog korišćenja Jave, softverske platforme koju je Oracle dobio kupovinom Sun Microsystemsa početkom iste godine.
Java je besplatna za korišćenje, bez ikakvih dozvola, ali kada je Google razvio svoj Android operativni sistem, koristio je dosta Sun Java API-ja (application programming interfaces).

Oracle je rekao da je to nedopustivo i tužio Google za sedam patenata koji su povezani sa Javom. Sudija Saveznog suda u San Francisku odbacio je većinu Oracleovih tužbi, ali je ostavio dva sporna patenta. Pošto pregovori između dvije kompanije (u kojima su učestvovali izvršni direktori Leri Pejdž i Leri Elison) nisu urodili plodom, slučaj je završio na sudu.

Iako se trenutno vodi dosta parnica u vezi sa krađom patenata, Google-Oracle okršaj je drugačiji. Oracle tvrdi da je Google narušio njegova autorska prava sa Javom kao jezikom i da je stvaranjem djelova Androida zasnovanih na Javi, Google kopirao sveobuhvatni Java API.

Google ovo ne poriče, međutim, kaže da nema ničeg nezakonitog u tome što je uradio i odgovara da API-ji i programski jezici ne bi trebalo da budu zaštićeni autorskim pravima.

Googleov argument je da su programski jezici samo sredstva koje koriste developeri softvera i ne treba da budu zaštićeni autorskim pravima, iako programi koji od toga nastanu treba da budu zaštićreni. Google tvrdi da Oracle pokušava da autorski zaštiti ideju a ne izraz – i da je to jedna od glavnih razlika šta može da bude zaštićeno a šta ne.

Oracle je u uvodnoj riječi rekao da bi API-ji trebalo da budu zaštićeni autorskim pravima jer su „originalni izrazi” u softveru i drugačije ne mogu biti zaštićeni.

Iako je suđenje zvanično počelo, još ima šansi da se slučaj završi vansudskim sporazumom, ali ulozi će biti prilično visoki kad dođe vrijeme za presudu.

Ako Oracle pobijedi, to bi moglo da dovede do fundamentalnih promena na Androidu i da ga „rasprši” na hiljade nekompatibilnih delića.

Naravno, mnogo su veće šanse da će Google trijumfovati, čemu se nadaju i developeri.

„Bilo bi krajnje smiješno pomisliti da bi korišćenje API-ja bilo kršenje prava intelektualne svojine za jednu otvorenu platformu”, kazao je nezavisni programer Malkom Barli za BBC. „To bi bilo isto kao da ste kupili muzički CD i odjednom neko hoće da vam naplati što slušate pjesmu br. 10”.

Oracle traži oko milijardu dolara odštete.

Suđenje bi trebalo da traje najmanje osam nedelja.

Ostavite komentar