Google se u Kini potpuno necenzurisan uspio provući čak 102 minuta

0

Kina je posljednju deceniju prava sila na svim područjima i zbog toga se poprilično otvorila prema svijetu, no za pojmove prosječnog Amerikanca, Britanca ili Njemca, još uvijek je riječ o zemlji gdje se mnogo toga ograničava. Na primjer, neke ponajveće tehnološke kompanije svijeta su tamo nepoželjne i to se neće tako skoro promijeniti, zbog čega je vijest da se na 102 minuta Google uspio „naći“ u Kini poprilično velika vijest.

Naime, Google je 2010. godine u potpunosti iščeznuo iz Kine na odluku tamošnjih vlasti i otad usluge koje nudi pružaju Badoo, WeChat, Soso i mnogi drugi koji su pronašli priliku da se bore u zemlji s preko milijardu stanovnika od kojih je njih oko 850 miliona  s pristupom Internetu.

Pokušavao se na neke načine Google izboriti za povratak u zemlju iz koje je izbačen, no niti su se Kinezi željeli “pokoriti” uslovima koji se postavljaju pred njih, niti je Google želio odstupiti te ići u korak sa cenzurom na kojoj tamošnje vlasti insistiraju. Stoga se pronašao u društvu onih koji ne mogu proći “Great Firewall”, zaštitu koja aludira na Kineski zid.

Ipak, između 23:30 i 1:12 s 27. na 28. mart, Google je bio prisutan u Kini. Razlog je poprilično banalan na prvu, no otkriva veliki problem sa zaštitom koju Kina koristi da drži podalje sve one koje želi. Naime, Googleovi novi serveri su imali i novu IP adresu, koja nije registrovana u “Great Firewall” i samim time se na 102 minuta Google nalazio u Kini te ga se i moglo koristiti, ukoliko ste baš slučajno u tom trenutku odlučili provjeriti je li dostupan.

Nemali broj ljudi to je učinio jer na kineskoj društvenoj mreži Sina Weibo, pojavili su se statusi koji govore o povratku Googlea i slobode govora u Kinu. Prevarili su se. Niti se Google vratio, niti se vratila sloboda govora na nivou koju bi neki Kinezi željeli. Niti se vratio Facebook ili Twitter…

Proći će još dugi niz godina prije nego Kina postane svjesna da sama ipak ne može te se otvori na još više nivoa. Uostalom, ko bi se prije 20 godina nadao da će Kina izgledati ovako kako izgleda sada…