Google, Facebook i Twitter pomogli Irskoj da izađe iz krize

0

Otkad je Irska krajem 2010. godine dobila krizni paket pomoći od 85 milijardi eura, IT kompanije poput Googlea, Facebooka, Twittera, PayPala i drugih povećale su prisutnost u toj zemlji…

Irska će nakon godina odricanja, teških rezova i povećanja poreza postati prva od spašavanih članica eurozone koja će uspješno izaći iz programa pomoći.

“Moramo se udaljiti od ekonomije koja se oslanja na tržište nekretnina i okrenuti se održivoj ekonomiji koja je zasnovana na preduzećima, inovacijama i izvozu”, rekao je irski ministar Richard Burton.

IT sektor je, prema njegovim riječima, ocijenjen kao veoma dinamičan sektor, koji ne samo da pomaže u direktnom zapošljavanju, već i u stvaranju veoma uzbudljive kulture preduzetništva.

Facebook je 2009. godine osnovao sjedište u Irskoj, a prošlog mjeseca je objavio da njegovi zaposlenici u Dublinu sele u nove veće urede u kojima će raditi 1.000 zaposlenika.

Microsoft je početkom ovog mjeseca najavio širenje svog europskog centra u Dublinu u što planira uložiti 170 miliona eura.

Irsku sada najviše muči manjak kvalificiranih radnika u IT sektoru…