Google će konačno riješiti jedan od najvećih problema Androida

0

Većina korisnika Androida nema pristup posljednjim verzijama ovog operativnog sistema i brojnim novim opcijama, što kompanija Google želi da promeni.

Google je nedavno predstavio novu verziju Android operativnog sistema koja će korisnicima biti dostupna od septembra. Ova verzija donosi brojne nove i zanimljive opcije, ali većina vlasnika Android telefona neće skoro moći da uživaju u ovim opcijama (odnosno sve dok ne kupe noviji telefon).

Google trenutno ima velikih problema s fragmentacijom operativnog sistema, i na vrlo malom broj telefona instalirana je posljednja verzija Androida. Prema informacijama s početka maja, posljednja verzija Androida 6.0 Marshmallow (Android N biće dostupan od sepmtebra) instalirana je na samo 7,5 odsto uređaja i najveći broj telefona radi na starijim verzijama 4,4 KitKat (32,5 odsto) koja je predstavljena u septembru 2013. Na verziji 5,0 Lollipop radi 16,2 odsto telefona, a 19,4 na Lollipopu 5.1.

Dok su za nadogradnje Androida zadužene mobilne kompanije i operateri, za nadogradnju operativnog sistema za iPhone i iPad zadužen je Apple, a na posljednjoj verziji iOS-a radi čak 84 odsto ‘aktivnih iOS uređaja’ (iPhonea i iPada).

Korisnici koji su ‘zapeli’ na starijim verzijama ne samo da nemaju pristup svim opcijama te verzije, već nemaju ni sve sigurnosne nadogradnje, pa su ranjiviji na napade hakera.

Zbog ovakve situacije nisu nezadovoljni samo Googleovi korisnici, već i regulatorna tijela. Jedna organizacija za zaštitu potrošača u Holandiji tužila je Samsung koji nije nadogradio veliki broj uređaja na nove verzije OS-a, dok je američki FCC ranije poslao pismo mobilnim kompanijama, operaterima, Googleu i Appleu u kojem zahtijeva bržu nadogradnju softvera.

Sa ciljem da što prije riješi problem, Google namjerava da ‘pritisne’ mobilne kompanije i natjera ih da požure s nadogradnjama.

Google već ima rang listu kompanija, sastavljenu na osnovu toga koliko često nadograđuju operativni sistem svojih telefona. Ona im je već predočena, a navodno se razmišlja i o javnoj objavi liste. Ako to učini, Google bi na taj način pokazao koje se kompanije brinu za svoje korisnike, a koje ne žele da se potrude i nadograde softver.

Ova prijetnja će možda uticati na mobilne kompanije da ulože više truda i resursa kako bi većem broju korisnika omogućile nadogradnje posljednjih verzija softvera i na taj način im omogućile veći nivo zaštite i pristup novim opcijama.

B92