Facebook vrijedi 40% manje nego prije 12 dana

0

Problemi kompanije Facebook nakon inicijalne javne ponude i izlaska na berzu se nastavljaju. Naime, akcije su sada, nakon 12 dana dostigle novi minimum, a kompaniji pored toga prijete i tužbe od strane investitora.

Ruska društvena mreža Vkontakte je svoj izlazak na berzu odložila do daljnjeg, posmatrajući posljedice po tržište koje je izazvalo pojavljivanje Facebook – a na istom, prenosi ITbox.rs.

Nakon manje od dvije nedjelje od lansiranja inicijalne javne ponude, vrijednost kompanije Facebook pala je sa procenjenih 104 milijarde dolara na 61.8 milijardi, pri čemu njena vrijednost na tržištu i dalje opada. Pritom, predviđanja nisu povoljna po kompaniju i očekuje se dalji pad akcija.

Prateći opadajući trend na globalno rastućem tržištu, akcije Facebook – a su prije dva dana izgubile dodatnih 10% vrijednosti u odnosu na početnu cijenu, dovodeći ukupnu cijenu akcija na 28.84 dolara, što je novi minimum, pri čemu je cijena po akciji pala za skoro punih 10 dolara, u odnosu na početnu cijenu od 38 dolara koliko je iznosila 18. maja.

Kako analitičari navode, očekuje se da će cijena nastaviti da pada, jer se očekuje da će i sredinom avgusta na tržište izaći nova količina akcija koje trenutno ne mogu budu ponuđenje na tržištu. Samim tim, potencijalni kupci Facebook – ovih akcija će sačekati dodatan pad cijena kako bi počeli da kupuju po za njih povoljnijem kursu.

Pad vrijednosti Facebook – a je izazvao gubitak povjerenja potencijalnih privatnih investitora u društvene mreže.

Ostavite komentar