Evropa odobrila sporazum Googlea i Motorole

0

Taj sporazum je od objavljivanja bio pod udarom zajednice otvorenog koda i nekih grupa za zaštitu potrošača, ali ga je Evropska komisija ipak odobrila bez ikakvih uslova.


Kupovinom kompanije Motorola Mobility Google će doći u posjed oko 17.000 patenata iz oblasti mobilne telefonije, uključujući i neke ključne patente vezane za GSM i 3G tehnologije. Imajući to na umu, Evropska komisija je razmatrala da li će dogovorena kupovina uticati na situaciju na tržištu i nakon što se uvjerila da se to neće desiti, odobrila je sporazum dve kompanije.

Ipak, evropski komesar za tržište Hoakin Almunija upozorio je da će Komisija i u narednom periodu posmatrati situaciju na tržištu, posebno po pitanju upotrebe patenata. On je najavio da će Komisija preduzeti sve mere, uključujući i kažnjavanje kompanija kaznom koja može izneti do 10% njihovih prihoda, kako bi osigurala fer tržišne uslove.

Istovremeno, on je podsetio da Evropska komisija već istražuje da li je Samsung zloupotrebo neke svoje patente koji se pominju u sudskom sporu koji južnokorejska kompanija vodi sa Appleom.

Odobrenje je stiglo i od američkih institucija zaduženih za nadgledanje antimonopolskih poteza, pa je Googleu ostalo još samo da dobije zeleno svetlo od Kine, Izraela i Tajvana i tako završi najveći posao u svojoj 13-godišnjoj istoriji.

Ovaj ugovor omogućiće mu da po prvi put proizvodi telefone, tablete i druge potrošačke uređaje.

No, odobrenje od kineskih vlasti mogao bi biti najveći kamen spoticanja. Googleov odnos sa vladajućom Komunističkom partijom bio je na klimavim temeljima još od pre dve godine kada je kompanija okrivila hakere u toj zemlji da su upali u njene kompjutere. Kao posledica ovog spora, Google je morao da iseli svoju pretraživačku mašinu iz Kine u znak protesta protiv zakona koji su zahtevali cenzuru pojedinih rezultata pretraživanja.

Ostavite komentar