Evo kako IT moćnici vide budućnost

0

Tokom konferencije ‘Code’ Elon Musk, Jeff Bezos i njima slični ponudili su svoja viđenja i predviđanja kojim ćemo smjerom krenuti u bliskoj budućnosti, što ćemo sve postići i tome slično.

Evo nekoliko prilično otkačenih:

5) Nick Denton: Elita Silicijumske doline neće se skrivati u sjenkama
Izvršni direktor Gawkera više je uputio poziv pojedincima (Peteru Thielu, prvenstveno) nego što je iznio prognozu. Rekao je kako su milijarderi iz Silicijumske doline hiljadu puta moćniji i pod puno manje provjera i regulative od zastupnika u Kongresu.

4) Ginni Rometty: Za pet godina svime će upravljati kognitivni računar
Direktorica IBM-a nije birala riječi kad je publici rekla kako će primjenjena vještačka inteligencija i kognitivno računarstvo ‘uticati na svaku odluku’ za pet godina. ‘Ako je digitalno, biće kognitivno’, uvjerena je. I svi ćemo imati koristi od toga, ali će se morati mijenjati način poslovanja, piše tportal.hr.

3) Elon Musk: Vještačka inteligencija će nas pretvoriti u kućne ljubimce
Šefu Tesle ne nedostaje optimizma: smatra kako ćemo sletjeti na Mars do 2025. godine i voziti se potpuno autonomnim vozilima za manje od dvije godine.  No, s druge strane, brine ga razvoj vještačke inteligencije. Ne nađemo li način kako naše biološke mozgove da pretvorimo u superračunarske kiborške, za vještačku inteligenciju nećemo biti ništa više od lijenih, ravnodušnih kućnih ljubimaca koje hrane i za kojima čiste.

2) Jeff Bezos: Industrija je za zvijezde
Prvi čovjek Amazona želi preseliti industriju u Zemljinu orbitu, kako bi učinkovitije koristili Sunčevu energiju te oslobodili prostor i resurse na Zemlji.

1) Elon Musk: Živimo u matrici
Musk nije uvjeren kako je stvarnost koja nas okružuje zbilja stvarna. Misli kako je moguće, pa i vjerovatno, kako živimo u nekoj vrsti simulacije koju su dizajnirala bića razvijenija od nas.