Direktno iz San Francisca: Šta je sve Apple predstavio na WWDC-u?

0

Jun je vrijeme kada zaljubljenici u Apple očekuju nova čudesa, a iOS programeri strepe od novosti koje će Apple uvesti – tada se održava WWDC, godišnja konferencija na kojoj Apple predstavlja novi softver i tehnologije programerima, ali i svim zainteresovanim korisnicima koje zanima što će novo Apple ponuditi u svom arsenalu.

Već drugu godinu za redom, Mašinerijin tim se uputio u San Francisco. Zoran, CTO, jedini je imao sreću da osvoji priliku za kupovinu karte (!) za WWDC, dok nas 3 cure posjećujemo AltConf – konferenciju koja se svake godine organizuje u isto vrijeme za sve one koji nisu imali sreće da uđu na WWDC.

Prvi dan konferencije rezervisan je za keynote koji je ovoga puta započeo minutom ćutnje za sve stradale u nedavnoj tragiediji u gay klubu u Orlandu. Nakon što je Tim Cook odao počast žrtvama napada, započelo je predstavljanje svega novoga u Appleu, ove godine po prvi puta u novom, znatno većem prostoru od dosadašnjeg Moscone centra, u Bill Graham Civic Aditoriumu.

Hoće li uskoro Apple imati odvojen keynote za svaki OS?

Apple je svoju porodicu softvera unazad zadnjih godinu dana proširio na četiri operativna sistema–macOS (novo službeno ime desktop softvera), iOS, tvOS and watchOS, pa mi se čini da im dva sata za predstavljanje svega novoga i nije sasvim dovoljno. Znači li to da u budućnosti možemo očekivati odvojena predstavljanja svakog OS-a? Količina promjena koje je Apple uveo na svakom OS-u je tolika da tako nešto ne bi bilo neočekivano, ako se nastavi takvim tempom.

wwdc keynote

Keynote, kao i State of the Union nakon njega, a na kojem se detaljnije prezentuju stvari koje se usko tiču programera, nije donio ništa revolucionarno, kako se od Applea voli očekivati, no tu je mnogo malih (ili većih) poboljšanja s naglaskom na neprekinuto korisničko iskustvo na više Appleovih uređaja.

Siri i macOS Sierra

Novi macOS nazvan Sierra, između ostalog, nudiće i jedinstveni clipboard koji omogućuje kopiranje sadržaja s različitih uređaja povezanih preko istog Apple ID-a. Siri se takođe seli na macOS olakšavajući nam pretrage i akcije kao što su slanje poruka, sviranje muzike i slično. Mene je najviše razveselila činjenica da će od jeseni biti moguće da više osoba sarađuje na jednom Notes dokumentu, što, uz zadnje promjene, ukazuje na to da i Apple želi da uzme svoj dio kolača na području kolaboracionih alata.

Najviše promjena u watchOS-u i iOS-u

Dok kod tvOS-a nema značajnih promjena, osim poboljšanja i pojednostavljenja korisničkog iskustva, watchOS donosi nekoliko bitnih promjena – značajno ubrzanje rada i mogućnost odgovaranja na poruke dirketno sa sata koristeći Scribble, alat koji pisana slova (koja se pišu prstom jedno preko drugog) pretvara u digitalni alfabet. Kako je aplikacija Activity prepoznata kao najkorištenija, puno su pažnje posvetili obogaćenju ove funkcionalnosti, ali i uveli su Activity za ljude u invalidskim kolicima! Takođe, SOS funkcija koja klikom na jedan gumb zove policiju i to prepoznajući koji broj treba birati u zavisnosti od toga u kojoj se zemlji nalazi je svakako dobrodošlo unapređenje, koliko god se svi nadamo da nam nikada neće trebati.

Masinerija na wwdcu

iOS donosi najviše promjena, iako se odnose više na programere kojima je Apple otvorio pristup do do sada zatvorenih funkcionalnosti kao što su Siri, poruke i mape. Aplikacija Home, pomoću koje možete upravljati svim aparatima i strujom u svom stanu, zvuči prilično uzbudljivo, a Apple Pay se čini jači nego ikada, s mogućnošću da se sad koristi i na webu! Čini da su se i oko poruka prilično potrudili nastojeći ih učiniti zabavnima i interaktivnijima.

Swift Playgrounds – za nove naraštaje programera

Najznačajnija novost je po meni ipak Swift Playgrounds – besplatna aplikacija orijentisana na učenje programiranja koristeći programski jezik Swift. Aplikacija je primarno namijenjena djeci, odnosno novim naraštajima programera, ali i već iskusnim programerima koji će pomoću Playgrounda moći brzo isprobavati svoje zamisli.

Kada se sve pozbroji, jasno je da Apple nije spavao zadnjih godinu dana i da čak i kada ne donosi nove i lude proizvode, sistemski rade na poboljšanju svojim postojećih proizvoda razvijajući pametan i privlačan software za koji se, ne sumnjam, nadaju, da će kod njihovih korisnika stvoriti svakodnevnu ovisnost korištenja.

Lora Pleško, Netokracija