Da li je ovo najbolja fotografija godine ili fotošop prevara?

0

Fondacija ”World Pres foto” (World Press Photo Foundation), koja dodjeljuje najprestižniju nagradu za fotografiju godine, najavila je da će preispitati svoju prošlogodišnju odluku o dodjeli ove nagrade, nakon dramatičnih tvrdnji da je pobjednička fotografija možda prevara.

Tehnološki vebsajt extremetech.com tvrdi da forenzička analiza slike otkriva da je fotografija montirana i da predstavlja spoj nekoliko različitih slika.

Dobitnik nagrade, fotograf Pol Hansen, koji je priznanje osvojio svojim snimkom ožalošćenih Palestianca koji nose tijela dvoje djece poginule u izraelskom raketnom napadu na grad Gazu, brani autentičnost svog djela.

Hansen, koji radi za švedski list “Dagens Niheter”, tvrdi da nije radio ništa nedozvoljeno, odnosno da je samo uz pomoć postprodukcijskih tehnika nastojao da “tonira i uravnoteži neravnomerno svjetlo u tijesnom prolazu” u kom je fotografija snimljena.

Hansen tvrdi da nije radio ništa nedozvoljeno

Spor je izazvao toliku uzbunu među onima koji se bave fotgrafijom, da je Fondacija bila prinuđena da objavi da će pobjedničku fotografiju podvrći novoj provjeri, pri čemu su dva nezavisna stučnjaka zamoljena da sprovedu detaljnu analizu spornog fotografskog fajla.

Što se mišljenja kolega fotografa tiče, jedni vjeruju da je Hansen pretjerao u doradi fotografije koju je prvobitno objavio u svom listu, odnosno da se nagrađena fotografija od nje znatno razlikuje i podsjeća na ilustraciju, dok drugi tvrde da je on samo ispao žrtveni jarac postprodukcijskih tennika, koje vrhunski fotografi u današnje vrijeme vrlo široko koriste.

Ejdirjan Evans, direktor agencije “Panos” i raniji član žirija, kaže da je siguran da Hansenova fotografija nije lažna.

– Možemo da diskutujemo o njenoj estetici, ali ne i o istinitosti onoga što gledamo na fotografiji – rekao je Evans.

Ostavite komentar