Crnogorski Hakaton: Aplikacija za pomoć gorskim službama spašavanja najbolja

0

SMS servis za pomoć gorskim službama spašavanja najbolje je programersko rješenje prvog crnogorskog hakerskog maratona – Hakatona, koji je juče završen u Podgorici.

Takmičenje je pokazalo da u našoj zemlji postoji značajan broj, prevashodno mladih ljudi koji su „na ti“ sa savremenim programerskim trendovima, jer je osim pobjedničkog viđeno i nekoliko izuzetno zanimljivih rješenja.

Pobjedničko rješenje bi trebalo da ubrza i olakša rad gorskih službi spašavanja, tako što bi se, usvojenim kodovima, dodatno markirale planinarske staze pa bi korisnik slao poruku za pomoć direktnim očitavanjem tih kodova putem pametnog telefona.

Za korisnike mobilnih telefona koji još ne uživaju u blagodetima „pametnih tehnologija“ rješenje predviđa da se kodovi markiranih mjesta na stazama šalju putem standardnih SMS poruka.

Tako SMS servis, koji je po uslovima takmičenja mora biti osnova svakog rješenja, postaje optimalna usluga zbog odlične pokrivenosti na sjeveru Crne Gore, za razliku od internet signala, pa sistem mogu koristiti i oni sa pametnim i oni sa običnim mobilnim telefonima.

Kada bi se realizovao, takav sistem bi bio od naročite pomoći službama spašavanja koje stupaju na scenu kada se neki turista ili planinar izgubi ili ako dođe do povređivanja tokom  planinarskih izleta i obilazaka.

Te službe bi, prema zamisli autora aplikacije, trebalo da u regionalnim centrima imaju baze podataka koje bi „sakupljale“ informacije sa terena, odnosno poruke koje šalju korisnici.

Korisnici bi tako mogli da šalju podatke sa mjesta događaja što bi spasiocima omogućilo da imaju jasniju sliku o nezgodi, da saznaju broj povrijeđenih, o kakvim povredama je riječ i slično.

Spasioci bi takođe mogli da odgovaraju na poruke pa bi korisnici tako po automatizmu dobijali povratnu informaciju, prosto znali bi da li su i kada spasioci krenuli.

Podsjetimo, projektom Wireless Montenegro predviđena je izgradnja bežične mreže velike brzine protoka koja bi koristile nacionalne službe za hitne intervencije pa bi pobjedničko rješenje dobilo pravi smisao implementacijom u taj najavljeni servis.

Rješenje za pomoć službama spašavanja su razvili članovi tima kompanije Fleka Marko Lekić, Vera Kovačević, Andrija Šćepanović, Boris Džuver i Ivan Mitrić.

Oni su dobili po godinu besplatnog interneta i ček na 600 eura – poklone kompanija Crnogorski telekom i Hipotekarna banka.

Izvor: Pobjeda.me

Ostavite komentar