BUDUĆNOST PLAĆANJA: Zaboravite kreditne kartice, plaćajte svojim licem [Video]

0

Finska startup kompanija Uniqul objavila je na YouTubeu video svoje reklame koja pokazuje sistem provjere autentičnosti i plaćanja računa licem.

U izmišljenoj budućnosti Uniqula, lica će djelovati poput kreditnih kartica. Na izlasku iz trgovine ćete morati uputiti “smisleni naklon” glavom prema skeneru koji će koristiti biometrijske podatke kako bi utvrdio ko ste. Nakon toga će sistem s vašeg računa oduzeti iznos koji ste potrošili u trgovini.

Adam Clark Estes s tehnološkog portala Gizmodo već je objasnio zašto Uniqulov sistem još nije u potpunosti izvodljiv. Razlozi su ne samo finansijske, nego i psihološke prirode. Ipak, Uniqul nije prva kompanija koja je počela eksperimentisati s prepoznavanjem lica kao metodom identifikacije potrošača.

Ljudska lica su jedinstvena. Računari ih u zapanjujućoj mjeri mogu razlikovati. Sve donedavno prepoznavanje lica se obično koristilo u ograničenom broju situacija. Primjera radi u policijskom radu. Sada mnoge kompanije žele razvijati ovu tehnologiju.

Na nedavno održanoj konferenciji ATM u Londonu, američka sigurnosna kompanija Diebold demonstrirala je prototip “Millennial ATM”. Novi sistem ATM koristi prepoznavanje lica kao primarnu metodu provjere autentičnosti korisnika, nego i dalje mora skenirati QR kod prije nego korisnik dobije odobrenje za isplatu gotovine. Ipak, zagovornicima prava na privatnost ova se tehnologija ne sviđa. Naime, da biste koristili Dieboldov sistem ATM, morate ovoj kompaniji omogućiti da čuva sve vaše biometrijske podatke.

Ova vrsta tehnologije izbjegla bi obvezu da se “velikim korporacijama dopusti spremanje naših biometrijskih podataka”, što može predstavljati problem za našu privatnost. U tom bi slučaju naše biometrijske informacije bile čuvane samo na uređaju koji želimo otključati na taj način.

Ostavite komentar