Automobil će odlučivati da li ste sposobni da vozite

0

Razvoj tehnologije omogućio je da automobili postanu bezbjedniji. Za otklanjanje opasnosti koju po bezbjednost saobraćaja predstavlja neodgovorno ponašanje vozača, poput vožnje pod dejstvom alkohola, još uvijek nije pronađeno pravo rješenje. Ipak, i to bi uskoro moglo da se promijeni.

Saobraćajna policija najavila je da će ovih dana sprovesti rigorozne kontrole na putevima koji vode iz Guče kako bi se spriječilo da se u saobraćaju nađu pijani vozači, prenosi B92.

Borba sa onima koji su spremni da ugroze svoje i tuđe živote sjedanjem za volan pod dejstvom alkohola vodi se sa manje ili više uspjeha i u mnogo razvijenijim zemljama od naše.

Iako preventivna mjera zaustavljanja i testiranja vozača alkometrom daje određene rezultate, nemoguće je otkriti sve one koji voze pijani. Zbog toga vlasti pojedinih zemalja u saradnji sa automobilskom industrijom rade na tome da dođu do boljeg rješenja.

Američka Nacionalna agencija za bezbjednost saobraćaja (NHTSA) angažovala je kompanije Autoliv i Takata Corporation, koje snabdjevaju proizvođače automobila bezbjednosnim sistemima, kako bi razvili tehnologiju za “otkrivanje” pijanih vozača.

NHTSA nije objavila detalje o tome kako će jedan takav sistem funkcionisati, ali cilj je da se otkrije da li je vozač konzumirao alkohol, bez potrebe da on duva u alkometar.

Još uvijek nije riješeno ni pitanje kako će sistem reagovati u slučaju da utvrdi prisustvo alkohola kod vozača. Razmišlja se o nekoj vrsti alarma (poput onog koji se oglašava kada nije vezan sigurnosni pojas), ali i o tome da se potpuno onemogući pokretanje vozila.

Procjenjuje se da bi jedan takav sistem bio spreman za ugradnju u nove automobile koji se prodaju u SAD već 2018. godine, nakon čega bi mogao da postane obavezujući dio opreme na svim novim vozilima u ovoj zemlji, kao što će to biti slučaj sa zadnjom kamerom od 2018.