Appleu odobrili 45 zanimljivih patenata, što nam to kompanija kuva?

0

Američka Kancelarija za patente i zaštitne znakove odobrila je Appleu niz od 45 patenata. Među njima su oni vezani uz Touch ID, uređaje otporne na vodu, Apple Watch…

Novi patenti pokrivaju izume i inovacije vezane uz sigurnu obradu podataka, tačnije uz metode i uređaje za sigurnu primjenu vanjskih resursa na sisteme za sigurno pribavljanje biometrijskih podataka, skupa s čuvanjem i obradom prikupljenih podataka te vrste.

U mnogim sistemima preduzimaju se mjere zaštite prikupljenih slikovnih biometrijskih podataka, kao i procesa poređenja i analize, često sačuvanih i obrađivanih na posebnom hardveru. Često ta zaštita uključuje prikupljanje, čuvanje i analiza biometrijskih podataka od procesora i memorije hosta, zato što nisu dovoljno sigurni i osjetljivi su na napade računarskim virusima, hakovanje i slično.

Stoga se sisteme otporne na takve napade i u kojima se poređenje i analiza odvijaju na specijalizovanom hardveru smatra sigurnim sistemima za obradu biometrijskih podataka.

Kako su podaci iz takvih sistema zaštićeni, smatrajuse provjerenim. Apple je patentirao rješenja za setove podataka koji to nisu. Djelo su izumitelja Alana Kramera, koji osim za Apple radi i za Authentec, STMicroelectronics, Whirlpool, Bank of America…

Patent za Touch ID pokriva sigurnosna rješenja protiv prevare, izmjena i virusa ugrađena u čip. Među freško odobrenim patentima je i rješenje za akustički uređaj otporan na tekućine, što ide u prilog nagađanjima kako će Apple uskoro napokon ponuditi potpuno vodootporne gadgete.

Divu iz Cupertina takođe je odobren i patent za dizajn digitalnih kioska, kao i rješenja za Apple Watch, EarPods i slušalice. Patent za Apple Watch daje naslutiti kako bi Appleov pametni sat mogao doživjeti značajne promjene ekrana, ali i dizajna uopšte.