Apple kreće u pohod na još jedno tržište!

0

Apple navodno priprema platformu za izdavače, putem koje bi e-knjige i udžbenike na jednostavan način objavljivali.

Steve Jobs je radio na jednom  od velikih projekata  koji je bio digitalizacija udžbenika i proboj na ovo tržište za koje je smatrao da je vrijedno čak osam milijardi dolara.

Pričao je o tome  i Walteru Isaacsonu koji je njegovu biografiju nedavno objavio , a na mreži možemo saznati da je ovom projektu radio nekoliko godina,ali  nije doživio njegovo predstavljanje, nažalost.

Moći ćemo  vidjeti  plodove njegovog rada svih tih godina ,kada  Apple bude u New Yorku najavio ‘obrazovni event’ – iz ove kompanije  se ne želi reći o čemu se tačno radi, nego iz nekoliko izvora (među njima i WSJ i Ars Tehnica) tvrde da će predstaviti platformu koja će omogućiti jednostavno objavljivanje e-knjiga i udžbenika (uključujući i interaktivne knjige unutar kojih će se moći reprodukovati video zapisi i  muzika).

U suštini ovo znači da će u budućnosti profesori u školama i na fakultetima moći da objavljuju na vrlo jednostavan način  svoje radove i knjige i dostavljati ih učenicima i studentima,koji će biti u mogućnosti  da ih čitaju na telefonima, tabletima i računarima.Ove vrste knjiga  će  biti jeftine, jer neće biti  troškova štampanja velikog broja kopija.

Izdavanje e-knjiga i digitalnih udžbenika danas nije jednostavno kažu na Ars Tehnici, i mnogi bi  pomislili  da autore i izdavače ‘trenutni softverski alati frustriraju’ . Upravo njihova nada je Apple, koji bi  mogao predstaviti aplikaciju, koja bi  cjelokupan proces olakšala i  napravila   izdavanje knjiga jednostavnim.

U izdavačku industriju tako Apple  ne bi ušao i  vlastiti sadržaj stvarao, već bi samo izdavačima i autorima omogućio korištenje distribucijske platforme i hardver (iPhone, iPad) na kojem se taj sadržaj može čitati, a na obrazovnom sadržaju i udžbenicima bi bio naglasak  – slično kao što su napravili na muzičkom tržištu s iPodom i iTunes Storeom, odnosno s iOS uređajima i App Storeom.

Sigurno je da će školarci i studenti u budućnosti sve više sadržaja  imati na računarima, tabletima, i pametnim telefonima, s obzirom na napredak tehnologije i digitalizaciju.

Apple već sada želi zauzeti dominantnu poziciju na ovom tržištu – jednako kao što je to napravio s iTunes Storeom prije mnogo godina, a sada i dalje drži vodeću poziciju po prodaji digitalne muzike.

Ubrzo  ćemo  konkretne informacije saznati , kada bi Apple trebao predstaviti svoj prvi proizvod ,nakon Jobsove smrti.

 

Ostavite komentar