7 poslovnih pravila koje bi novi šef Microsofta trebao naučiti od Billa Gatesa

0

Steve Ballmer, slažu se ovih dana svi analitičari, nije bio najbolji izbor za prvog čovjeka Microsofta. Sada kad je najavio odlazak, sve zanima ko će biti njegov nasljednik. Nema sumnje kako bi najbolji izbor za kompaniju bio povratak osnivača Billa Gatesa, no on je otklonio tu mogućnost budući da ga operativno vođenje kompanije, čini se, više ne zanima.

No ako se Gates već ne vraća, nema sumnje kako bi novi šef Microsofta, bez obzira ko to bio, mogao mnogo toga naučiti iz njegove dosadašnje poslovne karijere. Istina, Gates nikada nije imao harizmu jednog Steva Jobsa, a kamo li njegov dar za marketing kojim je svaku, pa i najbanalniju ideju znao prikazati revolucionarnom. No uprkos tome Gates je od Microsofta napravio infomatičkog diva koji tokom njegovog vođenja nije imao ozbiljnije konkurencije u većini niša kojima se bavila ova kompanije.

Donosimo 7 zlatnih poslovnih pravila koje bi novi CEO Microsofta mogao naučiti od Billa Gatesa.

Gates_Wide_620x350

1. Nije bitno biti prvi na tržištu, nego imati najbolji proizvod

Microsoft nikada nije bio naročito inovativna kompanija – puno češće bi već uzimao ideje koje su se nalazile na tržištu, te ih usavršavao. No kada kasnite na tržište kupce morate osvojiti time što će vaš proizvod raditi bolje od konkurencije, ili ponuditi nešto drukčije. Upravo je u tome Microsoft bio nenadmašan. Bez obzira je li riječ o Windowsima ili Officeu postoje itekako dobri razlozi zašto su ova rješenja postala dominantna na tržištu, bez obzira što su svojevremeno i drugi proizvođači imali značajne tržišne udjele.

2. Kontrola kvaliteta veoma je važna

Iako je i Gates imao svojih promašaja, slučajevi kao izlazak poludovršene  Windows Viste za njegovo vrijeme se nisu događali. To sigurno ima veze i s njegovim programerskim počecima i ogromnim iskustvom u operativnom vođenju razvoja proizvoda, gdje Steve Ballmer nije imao pretjeranog iskustva. Novi CEO, dakako, ne mora biti nužno bivši programer, no morat će uspostaviti sistem kontrole kvalitete, ali i spriječiti da se više ne ponavljaju problematični razvojni ciklusi za kakav je Vista bila ogledni primjer.

3. Upornost u razvijanju proizvoda

Microsoft je, zapravo, za kompaniju tako velikog značaja imao poveliki broj promašaja, čak i za vrijeme Billa Gatesa. Dobar primjer su prve dvije verzije Windowsa koje nisu imale prevelikog uspjeha, da bi tek sa Windowsima 3.0 (i uskoro poboljšanom verzijom 3.1) ostvario svjetski uspjeh. Ovaj obrazac Microsoft je primijenio na nizu proizvoda sve dok ne bi postali uspješni.

bill-gates-paul-allen-2013_620x350

4. Učenje iz vlastitih grešaka i sklonost promjenama

Usko vezano uz prethodno pravilo je i učenje iz vlastitih grešaka. Riječ je o osnovnom principu koji se danas propovjeda kao mantra raznoraznih startup kompanija – inoviraj, testiraj, mijenjaj – no koji je Gates primjenjivao među prvima već tokom ranih devedesetih godina prošlog vijeka. Kada nešto ne valja, toga se potrebno odmah riješiti. Poboljšavati treba samo kvalitetne ideje.

5. Slušanje korisnika

Mijenjanje proizvoda nema puno smisla ako nije usmjereno prema korisnicima. Microsoft je nekada slušao svoje korisnike, te na temelju njihovih povratnih informacija kreirao svoje proizvode. Istina, korisnici se slušaju i danas, ali tek nakon već počinjenih grešaka kada je šteta već počinjena. Štoviše, u kompaniji je došlo i do svojevrsne bahatosti budući da su se u nekoliko zadnjih proizvoda (Windows 8, Xbox One ) isprva odlučili potpuno ignorisati upozorenja korisnika, da bi tek nakon medijski snažno popraćene negativne reakcije odlučili popravljati u osnovi pogrešno postavljene koncepte. Nekadašnji Microsoft korisnike bi slušao prije nego što bi stvari eskalirale. Sjeća li se još neko sa kojom je lakoćom Microsoft sredinom devedesetih odustao od samostalne MSN mreže kad je shvatio da je budućnost u internetu, a ne izoliranim mrežama? Gates je znao da su korisnici uvijek u pravu i ako neka ideja kod njih ne prolazi, za to postoje dobri razlozi.

6. Svoju viziju porebno je podijeliti s timom

Zlobnici bi rekli kako je glavni razlog zašto je Microsoft došao tamo gdje jeste upravo zbog nedostatka vizije Stevea Ballmera. To vjerojatno nije daleko od istine. Iako su Microsoft i Apple dvije potpunio različite kompanije, dijele jednu suštinsku sličnost – u svojim najboljim danima obije kompanije imale su kvalitetno iskomuniciranu viziju i cilj koji je jasan svakome zaposleniku.

7. Shvaćanje opasnosti uspjeha

Gates je svojevremeno izjavio kako je ‘uspjeh loš učitelj, jer pametne ljude može uvjeriti da ne mogu izgubiti’. Gledajući način na koji je Microsoft funkcionisao nakon njegovog odlaska ove riječi zvuče kao svojevrsno negativno proročanstvo. Iz uspjeha se, smatra Gates, ne može učiti na način da se rješenja koja su jednom dovela do njega ponovo primjene. Upravo suprotno, uspjeh zamagljuje viziju, a pretjerana samouvjerenost koja iz njega proizlazi čini nas nepripremljenima za izazove koje sa sobom nosi budućnost. Upravo to se dogodilo Microsoftu i Ballmeru koji su zbog uspjeha na PC-u propustili na vrijeme definisati važnost novih mobilnih platformi poput pametnih telefona i tablet kompjutera. Zlobnici će reći kako novi CEO, srećom ili ne, ipak neće imati ovaj problem budući da Microsoft, uprkos tome što je i dalje značajna snaga današnje IT industrije, više nije onoliko uspješna kompanija kao nekada.

Ostavite komentar