10 stvari koje ne biste trebali raditi na LinkedInu

0

Pogrešni potezi na društvenim mrežama mogu vas koštati ugleda, a u poslovnom svijetu rijetko sebi ko to može i želi priuštiti.

Pogledajte koje su, prema pisanju Constant Contacta, neke od najvećih grešaka koje treba izbjegavati na LinkedInu, trenutno najjačoj poslovnoj društvenoj mreži na svijetu, prenosi Poslovni.

1. Izbor profilne fotografije
Profilna fotografija treba biti kvalitetna. Gore od toga da imate lošu profilnu fotografiju je da je nemate uopšte.

2. Polovičan profil
Profil koji nije ispunjen u cijelosti može vas predstaviti kao lijenu osobu, a osim toga ne ocrtava vaše dosadašnje iskustvo.

3. Neprimjeren sadržaj
LinkedIn je za razliku od drugih društvenih mreža više poslovno orijentisana. Statusi trebaju biti profesionalni i relevantni.

4. Neučestvovanje u konverzacijama
Kako LinkedIn sve “društveniji” i lako mu se pristupa putem smartphonea, važno je da korisnici učestvuju u komunikacijama. To može rezultirati i korisnim kontaktima.

5. Prihvatanje svih
Ljude s kojima se spajate su na neki način i vaša prezentacija. Stoga ne prihvatajte sve zahtjeve za povezivanje.

6. Preveliki broj zahtjeva
Ako ljude “bombardujete” zahtjevima, postaćete im naporni i iritantni. 

7. Uljepšavanje postignuća
Kratko i jasno napišite vaša iskustva i uspjehe, ali nemojte ih prenaglašavati jer pretjerana samopromocija često ima negativne rezultate.

8. Nepodržavanje
Vaši  prijatelji i kolege na LinkedInu potvrđuju vaše vještine i znanja putem opcije ‘endorse’, a vi biste im trebali uzvratiti istom mjerom.

9. Neobjavljivanje fotografija i videa
Kako LinkedIn danas omogućuje objavljivanje videa, fotografija i sličnog multimedijalnog sadržaja, nemojte svojim kontaktima uskratiti tako nešto. Možda privučete ljude na svoj profil.

10. Gramatičke greške
U privatnoj, ali naročito u poslovnoj korespondenciji treba paziti na gramatičke greške. Gramatičkim greškama svijetu šaljete vrlo neozbiljnu sliku o sebi.